Почетна » Народна странка: Вучић мења Устав да би потпуно контролисао избор судија

Народна странка: Вучић мења Устав да би потпуно контролисао избор судија

од admin
0 коментар

 

„Вучић тако жели да обезбеди и да криминалне афере његовог режима, попут Савамале, ’Крушика’ и ’Јовањице’, никада не добију судски епилог који би водио до највиших носилаца државне власти. Измене су срачунате да се утицај политичке моћи на правосуђе учврсти тако што ће механизми тог утицаја добити своје уставно покриће“, наводи се у саопштењу Правног савета Народне странке.

„Промене Устава, о којима би данас расправља Скупштина Србије, за Вучића и његов режим су уједно и припрема за покушај промене преамбуле Устава која прокламује да су Косово и Метохија ‘саставни део територије’ Србије, што му Народна странка никада неће дозволити“, истиче се у саопштењу Народне странке.

У саопштењу се додаје и да садашњи „једнопартијски сазив“ Скупштине Србије, којем је „сам Вучић скратио мандат јер у њему нису представљени сви грађани Србије због бојкота такозваних избора у јуну 2020. године“, нема легитимитет да одлучује о промени Устава.

„Уместо тога, тај процес је неопходно одложити до избора легитимне скупштине, након слободних и демократских избора“, навела је Народна странка.

Народна странка је додала да су „лажне тврдње“ Владе Србије да се промени Устава приступа „због тобожњег опредељења за евроинтеграције“.

„Управо супротно, предложене измене Устава су антиевропски и антидемократски акт усмерен једино и искључиво на то да Вучићевом режиму омогући потпуну контролу над избором и радом судија и тужилаца“, наводи се у саопштењу.

Народна странка је као доказ за ту тврдњу навела да по предложеним изменама Устава судије више не би имале већину у Високом савету судства, као ни тужиоци у Државном већу тужилаца, те да би „избор судија и тужилаца би зависио од воље власти“.

„Вучић тако остаје доследан свом антиевропском деловању из деведесетих година. За више од осам година своје владавине јасно је показао и грађанима Србије и целом свету да не жели да се Србија интегрише у ЕУ, нити је то икада желео. Он је у Србији завео своју личну диктатуру, укинуо је све институције, присвојио је уставне надлежности које му не припадају, а сада жели да стави под своју потпуну контролу и избор носилаца правосудних функција“, наводи се у саопштењу.

„Да је Вучић заиста хтео независно судство и владавину закона, он не би укидао институције поделе власти које су јемство демократије, и не би парламент претворио у своју једнопартијску гласачку машину, а Владу Србије у свој лични административни сервис“, закључује се у саопштењу Правног савета Народне странке.

Можда ти се свиди

Оставите коментар