Почетна » Наставља се уништавање српске пољопривреде и села

Наставља се уништавање српске пољопривреде и села

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Након што су одбијена два амандмана, први за субвенције у пољопривреди (повећање са 65 милијарди динара на 70,7 милијарди динара), а други за подстицаје за рурални развој у пољопривреди и планирање и спровођење политике развоја села, којим је предложено да се смањи буџет предвиђен за Канцеларију за управљање јавним улагањима, МУП и Генерални секретаријат владе, и то прелије у буџет за пољопривреду, потпредседник Странке слободе и правде и народни посланик „Уједињених – ССП, ПСГ, ПЗП, Слога“, Дејан Булатовић, изјавио је на конференцији за медије да се наставља уништавање српске пољопривреде и села.

Његову изјаву преносимо у целости:

– Иако повећана, предвиђена средства нису ни приближно довољна за покретање српске пољопривреде која је у катастрофалном стању – истако је Булатовић и додао да пољопривредницима нису исплаћена дуговања и субвенције са претходних конкурса, а нова министарка је изјавила да неће бити нових конкурса, док се та дуговања не исплате.

Пољопривредници у овом тренутку не знају на чему су, а нема назнака да ће им доћи бољи дани. Ове године, поред сточарства ситуација је лоша и у воћарству, људи багерима уништавају своја стабла воћа, посебно је угрожен узгој кајсија и шљива. Цена на тржишту је ниска, а произвођачи не могу да плате ни људе који треба да оберу стабла, па нам воћњаци, остају необрани. Дуже време нећемо видети пуне приколице воћа. Нема ни средстава за набавку ђубрива, нових машина. Њиве остају запарложене, неће рађати, а то значи да ће грађани бити ускраћени за домаће производе на пијацама широм Србије. Све више ћемо увозити храну из иностранства, и воће и поврће и месо, млеко већ навелико увозимо. То ће довести до тога да се мала пољопривредна газдинства гасе. Настаће проблеми са српским селима широм Србије, јер се у њих не улаже, инфраструктура у селима је лоша.

Министар Мали није показао разумевање, а нова министарка делује потпуно збуњено у овој причи и ту је очигледно да неће бити никаквих промена, већ ће се све наставити по старом, па ће се и људи у некад богатим домаћинским кућама, суочавати са тешкоћама да прехране своје породице и да живе од свог рада.

На крају Булатовић је упитао: Ко сме Србију да гура у такво сиромаштво?

Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар