Почетна » Не давимо Београд: Бељарицу уредити по угледу на национални парк Донау Ауен у Бечу

Не давимо Београд: Бељарицу уредити по угледу на национални парк Донау Ауен у Бечу

од Други Пишу
0 коментар

Најављена изградња Српско-кинеског индустријског парка на подручју Бељарице, представља још један напад на обале нашег града и природна добра од великог значаја. Покрет Не давимо Београд поднео је зато стручне примедбе на израду просторног плана за ову област. Бељарица заштићена од угрожавања градњом и уређе на по угледу на национални парк Донау Ауен поред Беча.

Локација за индустријски парк је лоша и у саобраћајном и у инфраструктурном смислу, и потпуно је супротна принципима одрживог развоја, јер се уместо броwнфилелд инвестијција форсира заузимање потпуно нове неопремљене локације намењене пољопривреди, која је повезана са градом уским грлом код Пупиновог моста где се већ стварају гужве, а да притом не постоји висококапацитетни шински систем који би ефикасно и удобно превозио запослене на ту локацију.

Ово би левој обали и житељима Борче, Овче и Падинске скеле донело само нове гужве, а угрозило би и статус Бељарице и форланда као заштићеног добра, јер кинеске инвестиције у Србији не могу баш да се похвале добрим утицајем на животну средину.

Сматрамо да заштићено подручије треба уредити по угледу на национални парк Донау Ауен поред Беча, који је поптуно препуштен деловању реке и природе, а повезан бициклистичким и пешачким рутама са градом. Потребно је грађанима Београда отворити могућности за истраживање ових предела и за шетњу, посматрање птица вожњу бицикла или кајака.

Важно је истаћи и да је локална група покрета Не давимо Београд анимирала локалну заједницу која подржава идеју заштите ове области. Представници групе са леве обале Дунава су указали и на то да промена намене земљишта није у складу са важећим плановима града Београда који форсирају очување пољопривредног земљишта и боље искоришћавајње постојећих индустријских зона.

Можда ти се свиди

Оставите коментар