Почетна » Не давимо Београд: Брнабић и Шапић се прерачунали на штету грађана: Под изговором уштеда, нови трошак за грађане

Не давимо Београд: Брнабић и Шапић се прерачунали на штету грађана: Под изговором уштеда, нови трошак за грађане

од Други Пишу
0 коментар

Одлагање почетка грејне сезоне за последицу неће имати стварне уштеде енергената, како премијерка говори, већ само промену извора енергије која се користи. У недостатку централног грејања које су већ платили и плаћају целе године, грађани ће морати некако да догревају просторије и прећи ће на струју. Ово ће људима створити додатне трошкове и практично значи да ће додатно плаћати, већ плаћено грејање.

“Ана Брнабић и Александар Шапић су се мало прерачунали, а опет на штету грађана. Не можете људима целе године наплаћивати грејање, а онда када дође сезона, када им је оно потребно, одбијати да испоручите већ плаћену услугу. Изговор штедње никако не стоји. Није то никаква штедња јер ће људи свакако прећи на струју и тако ће морати додатно да плате оно што су већ платили, а енергенти ће се свакако трошити” – изјавио је Добрица Веселиновић и поручио да оваква манипулација показује да власт нема никакву енергетску политику, већ само крпи рупе у систему које настају неодговорним управљањем, и то увек на штету грађана.

“Покрет Не давимо Београд захтева да се у што скоријем року грађанима омогући да грејање плаћају по утрошку како не би плаћали оно што не користе, али и како би били мотивисани за штедњу. Такође, неопходно је направити хитан програм подизања енергетске ефикасности, како не бисмо енергију расипали услед неадекватно изолованих објеката и домова. На овај начин стварно бисмо утицали на смањење потрошње енергената, а помогли и грађанима да мање плаћају.” – поручио је Бранко Томић из Не давимо Београд, и захтевао да уколико дође до померања почетка грејне сезоне, грађанима буде умањен рачун за сваки дан кашњења. “У становима има и старих болесних и беба и мале деце, они не смеју да трпе. Са враћеним новцем, макар би грађани могли да се догревају у сопственој режији, када већ на државу не могу да рачунају.”

Подсећамо да су експерти покрета Не давимо Београд утврдили да незаконитости у пословању топлана у Србији, а нарочито Београдских електрана. Само ово јавно комунално предузеће је у комбинацији незаконито одређене цене грејања и незаконите паушалне наплате грејања оштетило Београђане за преко 100 милиона евра. Просечно домаћинство оштећено је најмање 400 евра у претходних пет година. Позив за одлагање почетка грејне сезоне показује да је Влада Србије направила озбиљан план да и у условима очигледне енергетске кризе настави са извлачењем пара из новчаника грађана, овај пут баш са кризом као изговором.

Покрет Не давимо Београд позива председницу Владе и Министарство енергетике да хитно изврше надзор над пословањем топлана и нареде тренутни прекид са незаконитом „паушалном“ наплатом грејања. Док се то не спроведе, грађанима Србије морају се умањити рачуни за грејање за сваки евентуални дан одлагања почетка грејне сезоне.

Можда ти се свиди

Оставите коментар