Почетна » Не давимо Београд: Да ли је Србија већ одустала од ЕУ?

Не давимо Београд: Да ли је Србија већ одустала од ЕУ?

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд сматра да Србија треба да усагласи спољну политику са Европском унијом, а у супротном, наша држава је на путу да изгуби свог најважнијег стратешког партнера. Позивамо власт да се јасно изјасни о томе да ли је Србија већ одустала од Европске уније и да грађанима објасни последице ове одлуке.

Све су јачи сигнали који долазе из влада и парламената држава чланица Европске уније, као и Европског парламента, којима се отворено разматра и предлаже увођење рестриктивних мера према Србији.

Преговори о приступању већ су ефективно блокирани, јер већ сада је јасно да отварања нових кластера нити преговарачких поглавља неће бити, као ни прелиминарног затварања већ отворених. Поврх тога, све јачи су гласови у прилог суспензији бесповратне развојне помоћи Европске уније Србији, а од скора се прети и поновним увођењем виза за путовање грађана Србије у државе Шенгена. У одређеним брислеским круговима разматра се и суспензија Споразума о стабилизацији и придруживању.

Најновији у низу позива на рестриктивне мере Србији је и резолуција Парламента Холандије коју су подржали тамошњи власт и опозиција. Њима се тражи суспензија безвизног режима за грађане Србије за путовање у државе Шенгена и замрзавање приступних преговора. Нема јаснијег упозорења свим усијаним главама у власти, али и грађанима, да Србија постаје све изолованија, да ситуација полако измиче контроли, и да се Србија 10 година од повратка пресвучених радикала на власт враћа изолацији од најближих суседа и континента у ком живи, са којим тргује, и од кога економски зависи.

Покрет Не давимо Београд сматра да Србија не треба да мења свог главног стратешког партнера, а да поред усклађивања спољне политике са ЕУ, треба да инсистирамо и на постизању европских стандарда и у областима као што су поштовање закона, слободе медија и борбе против корупције.

Можда ти се свиди

Оставите коментар