Почетна » Не давимо Београд: Хитно зауставити организовано дивљање фашиста у Новом Саду

Не давимо Београд: Хитно зауставити организовано дивљање фашиста у Новом Саду

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд најоштрије осуђује нападе на локал „Црни ован“ од стране неофашистичких организација из Новог Сада. Ово место је познато по отворености, активистичком раду, организовању едукативних семинара и добротворних акција и више пута је било мета фашистичких организација. Захтевамо од надлежних да хитно процесуирају починиоце и забране и спрече рад оваквих организација.

„Уколико дозвољавамо да овакви напади пролазе некажњено, они неће више бити инциденти, већ редовно стање у коме ће слобода говора и окупљања зависити од процене десничарских екстремиста чије је би деловање требало да буде забрањено законом. Фашизму апсолутно нема места у нашем друштву. Такви напади су директна последица стварања екстремних подела у друштву за коју је одговорна власт, јер ствара атмосферу линча од скупштинске говорнице до улице,” поручио је Роберт Козма, народни посланик Зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд и упутио подршку нападнутима у Новом Саду.

Покрет Не давимо Београд захтева да све институције система озбиљно схвате нарастајуће претње од фашизације друштва и не реагују само када дође до најтежих излива насиља фашистичких група, већ да се одлучно и темељно суоче са стварањем и ширењем ових опасних идеја мржње и поступака насиља. Раст фашизма је последица не само историјског ревизионизма, већ и раста друштвених и економских неједнакости које стварају плодно тло за раст екстремне деснице. Србија мора недвосмислено показати да је антифашистичка и у свом наслеђу и у својој будућности.

Можда ти се свиди

Оставите коментар