Почетна » Не давимо Београд и Форум Рома Србије захтевају интеграцију Рома и Ромкиња у друштво

Не давимо Београд и Форум Рома Србије захтевају интеграцију Рома и Ромкиња у друштво

од Други Пишу
0 коментар

На Међународни дан Рома, Не давимо Београд позива на хитно решавање свих животних проблема и препрека са којима се суочавају припадници ромске заједнице у Србији, која је најмаргинализованија у нашем друштву, искључена са тржишта рада и заједница са највећом стопом незапослености.

“Неприхватљиво је да у 21. веку било ко буде искључен из друштва и осуђен на живот у сиромаштву. Нажалост, Роми и Ромкиње претежно живе у неформалним/подстандардним насељима, сегрегирани од осталог становништва, често без струје, воде и најосновнијих предуслова за достојанствен живот”, изјавио је Дејан Марковић, председник Форума Рома Србије.

“Међународни дан Рома се обележава континуирано више од пет деценија, и то је добро, али проблеми са којима се суочавају Роми остају исти, јер се недовољно ради на њиховој интеграцији, а најчешће мере нису праћене адекватним буџетским средствима за њихово спровођење”, додао је Марковић.

Биљана Ђорђевић, народна посланица и заменица шефа посланичке групе Зелено-леви клуб Не давимо Београд, указала је на лицемерје власти када говоре да “Роми одбијају да се интегришу”, а не спроводе мере за интеграцију или остављају законску могућност дечијих бракова, чиме посебно угрожавају младе Ромкиње, иако је Комитет за права детета Уједињених нација тражио да се то онемогући.

“Да ли је држава саучесник у неделу тиме што и даље омогућава дечије бракове? Или тиме што нема реакције ако ромска девојчица престане да иде у школу која је обавезна? Или да нема предвиђено право на социјалну помоћ као жртва дечијег брака? Испитанице које су „ступиле у брак“ пре пунолетства имају више деце, живе у многочланим домаћинствима, у лошим стамбеним условима, без могућности да самостално одлучују о рађању. Што су мање образоване, то су чешће жртве принудних бракова. Ово морамо да променимо!”, каже Биљана Ђорђевић.

Покрет Не давимо Београд и Форум Рома Србије подсећају да су прошле године становници неформалног/подстандардног ромског насеља “12 фебруар” у Нишу, били девет месеци без струје. Ово је само један у низу учесталих случајева дискриминације и сегрегације Рома.

Захтевамо од државе преузимање неопходних мера како би Роми и Ромкиње имали могућност да се запосле, да имају боље услове живота у ромским насељима, као и омогућавање школовања ромској деци, како би себи обезбедили бољу будућност и били равноправни грађани и грађанке нашег друштва.

Можда ти се свиди

Оставите коментар