Почетна » Не давимо Београд: Манипулације подацима о загађењу ваздуха противзаконите, министарство пребацује кривицу на грађане

Не давимо Београд: Манипулације подацима о загађењу ваздуха противзаконите, министарство пребацује кривицу на грађане

од Други Пишу
0 коментар

Уместо пребацивања кривице, држава мора да понуди конкретне мере и финансијску подршку грађанима како би користили еколошки прихватљивије енергенте, унапредили своја грејна тела и подигли енергетску ефикасност станова и других објеката, а не да манипулише подацима, што је подложно и кривичној одговорности.

Министарство заштите животне средине објавило је саопштење у коме се за лош квалитет ваздуха, у градовима широм Србије, одговорност сваљује на грађане и тражи да они самостално пређу на квалитетније и уједно скупље гориво за грејање. Покрет Не давимо Београд сматра да је овакво пребацивање одговорности на грађане неприхватљиво и да се у обзир мора узети огроман раст цена енергената и чињеница да је Србија једна од најсиромашнијих и земља са највећим степеном неједнакости у Европи.

Цена огревног дрвета, што је енергент који користи највећи број домаћинстава у Србији готово се дуплирала у протеклих годину дана, док је дрвне продукте попут пелета готово немогуће пронаћи и морају се куповати на црном тржишту. Осим огревног дрвета порасла је цена и свих других енергената тако да су грађани гурнути у још веће енергетско сиромаштво услед којег велики број људи неће бити у стању ове зиме да греје све просторије у свом дому.

Зато од Министарства и Владе очекујемо да понуди конкретну и одговарајућу финансијску подршку и за набавку еколошки прихватљивих енергената, и за унапређење грејних тела, као и за подизање енергетске ефикасности станова и других објеката.

Шокантно је и да у свом саопштењу министарство користи погрешне податке како би се преувеличала улога емисија суспендованих честица које долазе од индивидуалних ложишта, а смањила улога енергетике и индустрије. У саопштењу се наводи да на годишњем нивоу 65% емисија суспендованих ПМ10 честица, и 80% емисија ПМ2.5 честица долазе из индивидуалних ложишта и малих топлана, а подаци Агенције за заштиту животне средине за 2020. годину говоре да заправо 51% емисија ПМ10 и 67% емисија ПМ2.5 долазе из ових извора. Оваква манипулација подацима је противзаконита и за њу је запрећена кривична одговорност.

Проблем загађења ваздуха је могуће обуздати, а покрет Не давимо Београд је у сарадњи са стручњацима и удружењима грађана припремио план како у 6 корака до чистог ваздуха који смо више пута слали надлежнима. Упркос томе, очигледно је да власт нема намеру да се озбиљно ухвати у коштац са овим проблемом.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар