Почетна » Не давимо Београд: Национална стратегија за младе поново промашује главне проблеме

Не давимо Београд: Национална стратегија за младе поново промашује главне проблеме

од Други Пишу
0 коментар

Нацрт Националне стратегије за младе 2022-2030, који је данас представљен на јавној расправи, је још једна пропуштена прилика да се суштински побољша положај младих и омогући прилика да воде квалитетан и достојанствен живот.

Покрет Не давимо Београд је у оквиру ове расправе поднео коментаре на нацрт ове стратегије који се односе на мере и циљеве које је неопходно спровести уколико желимо да стварно утичемо на побољшање квалитета живота младих.

„Млади у Србији су животно и материјално необезбеђени и несигурни. Уместо да ова стратегија реши те проблеме тако што ће на пример неискоришћене просторе локалних самоуправа трансформисати у стамбене просторе за младе, и да укључи младе тако што ће омогућити да сваки предлог закона о младима пролази кроз Савет за младе, ми видимо мере које су само козметичка а не суштинска промена која је младима потребна.“ изјавила је одборница у Скупштини града Београда, Наталија Стојменовић.

Мере и циљеви стратегије не представљају значајне и суштинске промене које ће младима омогућити будућност у нашем друштву.

„Неопходно је да се циљеви и механизми НСМ усмере на: лоше радно законодавство које младима не гарантује достојанствен рад, неадекватан образовни систем и стамбену политику јер су млади у овој ситуацији изразито стамбено зависни од својих родитеља и самик тим необезбеђени.“ изјавила је Смиљка Томановић, чланица социо-економске групе покрета Не давимо Београд.

Покрет Не давимо Београд се залаже за суштинске промене и другачије приоритете у политици који младима омогућавају да живе у правденом, зеленом и солидарном друштву у коме имају будућност и прилику да воде квалитетан и достојанствен живот.

Можда ти се свиди

Оставите коментар