Почетна » Не давимо Београд: Национални дан сећања на жртве насиља

Не давимо Београд: Национални дан сећања на жртве насиља

од Други Пишу
0 коментар

Женска група Не давимо Београд на Дан сећања на жртве насиља изражава солидарност и саосећање са породицама и пријатељима жена које су убијене од стране мушкараца, својих партнера, сродника и других.

Данашњи дан, 18. мај, је национални дан сећања на жртве насиља који је установљен 2017. године. Овај датум изабран је као дан сећања на седам жена које су убијене у року од 72 сата, 16, 17. и 18. маја 2015. године. Како је од почетка године убијено 18 жена, а само од почетка овог месеца 4 жене – овај Дан сећања дочекујемо са суморном статистиком и са великом тугом за женама које више нису са нама.

Процењено је да на годишњем нивоу у Србији око 30 жена изгуби живот на овај начин, те да је у последњих десет година више од 300 жена убијено у фемициду.

Фемицид се никад не дешава насумично и без упозорења и најчешће је кулминација различитих видова физичког, емотивног, економског и психичког насиља које је жртва претходно трпела. Утврђено је да је велики број жена убијених у породично-партнерском односу раније пријавило насиље, али нису добиле адекватну помоћ и заштиту од надлежних институција. Покрет Не давимо Београд се залаже за одлучнији институционални одговор на насиље над женама, који укључује темељну процену ризика, ревносну и правовремену координацију свих инсититуција, али и укључивање женских организација у системски одговор. Додатно, неопходно је успоставити централну евиденцију и регистар свих случајева насиља над женама, а посебно механизам на националном нивоу за праћење и анализу случајева фемицида (Фемициде Wатцх). Захтеваћемо и дисциплинску одговорност професионалаца за пропусте у поступању у случајевима фемицида.
.
Као један од првих корака у правцу решавања овог горућег проблема, народна посланица и чланица Женске групе Биљана Ђорђевић је, као чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, поднела формални захтев за организовањем јавног слушања о фемициду. Од изузетне је важности да се ово јавно слушање деси као један од основних корака ка превенцији даљих фемицида. Покрет Не давимо Београд наставља да се у свом политичком и активистичком раду бори против сваког вида насиља над женама.

Можда ти се свиди

Оставите коментар