Почетна » Не давимо Београд: Ни надлежни одбор не зна где је Народна иницијатива за забрану ископавања литијума

Не давимо Београд: Ни надлежни одбор не зна где је Народна иницијатива за забрану ископавања литијума

од Други Пишу
0 коментар

Народна иницијатива за забрану ископавања литијума и бора у Србији, иако званичко поднета на писарници Народне скупштине, никада није стигла ни до надлежног одбора, нити до надлежног министарства које би према прописима требало да је провере у року од 30 дана. Очигледно је да је неко наредио да се народна иницијатива коју је потписало преко 38 хиљада грађана, одмах након пријема негде склони и сакрије од народних посланика који би о њој требало да се изјасне.

“У име нашег Зелено-левог клуба, Не давимо Београд, на сваком заседању и при свакој прилици постављао сам питања шта се дешава са народном иницијативом. Успео сам да добијем одговоре од Министарства државне управе и локалне самоуправе, а сада је стигао одговор и од Одбора за уставна питања и законодавство да овај документ никада није стигао до њих, што може да значи само једно, да га је неко свесно и намерно склонио из редовне процедуре. Поновићу још једном питање Владимиру Орлићу, председнику Народне скупштине, шта се дешава са овом иницијативом? Ако је СНС тако сигуран да би требало наставити ископавање литијума, зашто се плаши да се у парламенту о томе разговара и зашто кршењем закона бежи од расправе?” – изјавио је Радомир Лазовић.

“Затражићемо формирање посебне комисије коју ће чинити посланици свих посланичких група како бисмо утврдили како је дошло до тога да се Народна иницијатива коју је потписало 38 хиљада људи сакрије од народних посланика.” – поручио је Ђорђе Павићевић, народни посланик Зелено-левог клуба, Не давимо Београд. 

Подсетимо да је Не давимо Београд упозоравао да се од ископавања литијума није одустало, већ да је због оправданог незадовољства грађана и близине избора, СНС само паузирао пројекат Рио Тинта. Данас постоји опасност да ће се уместо Рио Тинта на вратима појавити нека нова компанија која има можда бољи имиџ у јавности, али која ће оставити једнако лоше последице по здравље и живот грађана Србије, ако до ископавања литијума дође, наводи се у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар