Почетна » Не давимо Београд: Обуставити бесмислене процесе против активиста и новинара у Сомбору

Не давимо Београд: Обуставити бесмислене процесе против активиста и новинара у Сомбору

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви посланички клуб, Не давимо Београд и активисти и активисткиње из Сомбора, сматрају недопустивим правне процесе који се воде против грађана Сомбора, Саве Мајсторова, Данијела Миркова и Саре Микић, због наводне организације протеста и блокада против пројеката компаније Рио Тинто. Ново рочиште на овом суђењу заказано је за понедељак, 31. октобар, у 9:30 часова

Звучи скоро невероватно чињеница да су надлежни као доказе да су организовали блокаде, навели новинарске текстове Саве Мајсторова и Саре Микић на порталу СоИнфо, а Миркову се на терет ставља да је у фејсбук групи ГГ Шамар, објавио фотографију „Блокада” и поделио вест са информацијама о одржавању блокаде.

“Чињеница да су људи којима се суди делом новинари који су извештавали са протеста и блокада, а делом грађани који су објављивали о блокадама на друштвеним мрежама, говори нам да је циљ оваквих процеса гушење слободе говора. Власт жели да пошаље поруку свима онима који не желе да ћуте док држава у саучесништву са подобним инвеститорима спроводи очигледно штетне пројекте.” – изјавио је Радомир Лазовић, шеф посланичке групе Зелено-леви клуб, Не давимо Београд.

„Ови судски процеси заправо показују колико је властима важно да причу о побуни градјана против Рио Тинта спинују (још) једном правном лакрдијом.“ – изјавила је Јована Ђуровић и позвала правосудне органе да обуставе бесмислене процесе против активиста и новинара у Сомбору.

Покрет Не давимо Београд започео је процес прерастања у зелено-леву политичку партију која ће деловати на републичком нивоу, а питања слободе говора и несметан рад медија сматрамо јако важним и увек ћемо стати уз људе којима се ове слободе ограничавају.

Можда ти се свиди

Оставите коментар