Почетна » Не давимо Београд: Осуђујемо начин доношења одлуке о окончању школске године 6. јуна

Не давимо Београд: Осуђујемо начин доношења одлуке о окончању школске године 6. јуна

од Други Пишу
0 коментар

Не давимо Београд осуђује брзоплетост и недостатак транспарентности при доношењу одлуке да се школска година оконча 6. јуна за све ђаке у Србији. Одлука је изненадила не само родитеље, већ и просветне раднике, који су за њу сазнали преко медија, и којима је наметнуто да у преостала два радна дана осмисле како ће завршити ово изузетно трауматично полугодиште. Школама и наставницима нису предочене смернице како да осмисле боравак за децу чији ће родитељи искористити могућност да деца наставе с боравком у школи до 20. јуна. Исхитреност ове одлуке само је додатно узнемирила ђаке и родитеље који све време узалуд ишчекују системску, институционалну и одговорну подршку у овим трагичним околностима.

Нипошто не доводимо у питање дубоку истрауматизованост свих наших ђака, и читавог друштва, након трагедије која се догодила у ОШ “Владислав Рибникар”. Управо зато, било је неопходно ХИТНО предузети широке и дубинске консултације с представницима родитеља, ђака, наставника и школских колектива. Овај дијалог морао је да започне одмах и морао је да уроди детаљним и пажљиво испланираним планом како да се година оконча. Уместо тога, добили смо одлуку донесену „преко колена“ чије ће спровођење у потпуности пасти на леђа неприпремљених наставника, али и самих ђака и родитеља.

“Сматрамо да ово нипошто није начин на који се изграђује школа као заједница, у којој се кроз учење и социјализацију учимо вредностима солидарности, емпатије и узајамне бриге. Још једом осуђујемо непромишљене и изненадне одлуке које долазе с врха власти без имало обзира према мишљењима, ставовима и емоцијама оних који ће њихове последице директно да осете”, изјавила је Јелена Васиљевић, градска одборница и координаторка групе за образовање Не давимо Београд.

Не давимо Београд захтева отварање широког консултативног процеса са ђацима, родитељима, наставницима и стручном јавношћу, како бисмо заједно дошли до промишљених и бољих решења за сналажење у једној од највећих трагедија која је икад задесила наше друштво.

Не давимо Београд / Зелено-леви фронт

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар