Почетна » Не давимо Београд: План за борбу против последица климатских промена, Шапићу, а не звона и прапорци

Не давимо Београд: План за борбу против последица климатских промена, Шапићу, а не звона и прапорци

од Други Пишу
0 коментар

Одговор новог градоначелника Београда, након поплаве коју је проузроковала недавна киша, јесте скандалозан и бахат, али ни на који начин није изненађење јер смо на његову нестручност упозоравали одавно.

“Овде је сада најмање важно ко је крив, на Бога не можемо да утичемо.” изјавио је Александар Шапић покушавајући да избегне критике и одговорност власти СНС-а, за огромну штету коју је поплава изазвала грађанима.

Клима на планети се убрзано мења и стандарди за кишну канализацију, али и за многе друге параметре према којима се планирао наш град у прошлости, нису више довољни. Редовно одржавање система кишне канализације налази се у надлежности Секретаријата за комуналне и стамбене послове, сектор, односно одељење за комунално уређење вода, као и ЈКП “Београдски водовод и канализација” у које би, за ове потребе, требало да улаже овај Секретаријат. Управо ово предузеће, у свом последњем извештају из 2021. године, наводи да “Изградња нове канализационе мреже и повећање капацитета постојеће недовољно прати степен ширења града те се постојећи систем доводи до крајњих граница издржљивости”

Код избегавања поплава у урбаним срединама, изузетно је важна и порозност тла која се мора плански решавати кроз обезбеђивање довољно великог процента зелених површина, које могу да приме кишу, у односу на бетон, преко кога се вода одлива у канализацију и ствара додатни притисак. Подаци говоре да је у претходних 15 година порозност тла озбиљно промењена, што се уосталом и види при свакој већој киши. У прилогу је мапа која је саставни део елабората за израду новог Генералног урбанистичког плана 2041, која управо то показује.

Није питање да ли ће до нових великих киша, полава, топлотних таласа, пожара, рушилачких олуја или других катастрофа доћи, већ шта ми чинимо да се спремимо за последице елементарних непогода.

Покрет Не давимо Београд има план за борбу против климатских промена. Овај план подразумева системско, континуирано и дугорочно улагање у образовање и разумевање климатских промена, затим повећање зелених површина, заштиту водоизворишта, изградњу и одржавање система кишне канализације, озелењавање кровова, пошумљавање, као и унапређење система одбране од поплава и улагање у уређивање обала.

Покрет Не давимо Београд ће формирати тело задужено за борбу против климатских промена на нивоу града са циљем спровођења и координације ових напора са другим градским и републичким службама.

Београд може постати град са ниским емисијама гасова са ефектом стаклене баште и отпоран на климатске промене, али су за то потребне структуралне промене у начину на који град функционише и у начину на који се планира његов будући развој.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар