Почетна » Не давимо Београд: Победа грађана Косјерића: Спречено одржавање незаконите расправе о каменолому

Не давимо Београд: Победа грађана Косјерића: Спречено одржавање незаконите расправе о каменолому

од Други Пишу
0 коментар

Грађани Косјерића спречили су одржавање незаконите јавне расправе о Студији о процени утицаја на животну средину каменолома који се планира у њиховом комшилуку.

Наиме, уместо да обезбеди одржавање јавне расправе према стандардима Закона о процени утицаја на животну средину и Закона о општем управном поступку, представници Министарства заштите животне средине покушали су ван процедура и закона да одрже расправу што им окупљени грађани нису дозвоили.

“Од почетка јавне расправе било је јасно да представник министарства не брани јавни, већ интерес инвеститора и да покушава да грађанима подметне одржавање расправе која није по закону. Иако му је од стране адвоката незадовољних мештана Подградине, Сретена Ђорђевића, указано на прекршаје које чини, и затражено његово изузеће, он се није обазирао. Исти човек не може бити и представник обрађивача плана и министарства, које о плану треба да одлучује, а овде је био и презентер студије и записничар.” – изјавио је Богдан Радовановић из Иницијативе за Пожегу, организације која заједно са Не давимо Београд подржава грађане Косјерића.

“Чак и да је све рађено процедурално исправно, а није, не видим никакву могућност да ова Студија буде оправдана и да се одобри, јер не постоји начин да каменолом не угрози животе и здравље људи. Иако је усвајање студије предуслов за добијање грађевинске дозволе, инвеститор већ две године ради на припреми каменолома, не обазирући се на закон и здравље људи” – истакао је народни посланик Роберт Козма и поручио да је каменолом већ проузроковао штету у виду загађења водоизворишта, али и у смислу неспокојства мештана, који су перманентно застрашивани, дискредитовани путем наручених текстова у одређеним медијима, а на крају чак и физички пребијани.

Наставићемо заједничку борбу да зауставимо штетни пројекат отварања каменолома на 3 километра од центра Косјерића, јер НЕ ДАМО СРБИЈУ!

Не давимо Београд

Иницијатива за Пожегу

Можда ти се свиди

Оставите коментар