Почетна » Скоро 500 потписа подршке академске заједнице захтевима грађанских протеста “ Србија против насиља“

Скоро 500 потписа подршке академске заједнице захтевима грађанских протеста “ Србија против насиља“

од Други Пишу
0 коментар

Ми долепотписани наставници, истраживачи и сарадници универзитета и института у Србији, свесни одговорности коју носи академски позив, пружамо пуну подршку захтевима грађанских протеста који се већ пет недеља одвијају на улицама наших градова.

Списак универзитетских професора и сарадника који су подржали протест доступан је на линку

Већ читаву деценију, Србија је земља у којој не постоји слобода медија. Српски јавни простор загађен је мржњом и насиљем и то превасходно са „националних фреквенција“ које су јавно добро.

Већ читаву деценију, Србија је земља у којој не постоји политичка одговорност. Уместо ње, у нашем друштву се као највиша врлина уздиже поданички однос према власти. Из тог разлога се и одговор на стравичне трагедије које су овог пролећа задесиле Србију свео на покушаје носилаца власти да се избегне било каква политичка одговорност.

На вапај грађана који траже да Србија више не буде таква земља, представници власти су одговорили увредама, неистинама и синхронизованом хајком на јавне личности из света културе које су се усудиле да изнесу сопствено мишљење. Посебно је погубно што те увреде и неистине шире народни посланици с говорнице у Народној скупштини, што је још једно тужно поглавље институционалног урушавања наше државе.

На последњем протесту су колону десетина хиљада грађана у Београду предводили наши студенти. Позив универзитетских наставника и сарадника је, отуда, покушај да Србију изградимо као земљу у којој ће наши студенти видети своју будућност. То није Србија поданика, већ Србија слободних грађана. То није Србија насиља, већ Србија ослобођена страха. Најзад, то је Србија у којој институције нису само зграде испред којих се грађани окупљају на протестима.

Зато позивамо на хитно испуњавање постављених захтева грађанских протеста.

Можда ти се свиди

Оставите коментар