Почетна » Не давимо Београд позива Град Београд да успостави линију БГ воза до Панчева

Не давимо Београд позива Град Београд да успостави линију БГ воза до Панчева

од Други Пишу
0 коментар

Иако велики број људи сваки дан путује на потезу Београд – Панчево, већ десет година не постоји железнички путнички саобраћај на овој релацији због непостојања политичке воље. Не давимо Београд позива Град Београд да омогући грађанима овај вид одрживог, бољег и ефикаснијег вида превоза, јер би његовим успостављањем, сви имали вишеструке користи.

Продужавање БГ воза до Панчева смањило би интензитет аутомобилског и аутобуског саобраћаја, поготово у шпицу, чиме би се смањиле гужве на преоптерећеном Панчевачком мосту, загађење ваздуха би било мање, а време путовања би значајно било скраћено.

Недавно повећане цена карата локалног аутопревозника додатно оптерећују џепове грађана, а нарочито студената, који су своје незадовољство и исказали на протесту. Ниже цене карата које би нудио БГ воз преоријентисале би и велики број грађана који раде у Београду, односно у Панчеву да га користе, што би самим тим повећало приходе самом Граду Београду и омогућило одржавање железнице.

„Енергетска и климатска криза широм света показала је да морамо да мењамо навике и проналазимо ефикасније моделе кретања, поготову у градовима. Широм Европе покренути су велики пројекти ширења железничких мрежа, програми јефтиних карата за возове, па је тако у Немачкој током летњих месеци промотивна месечна карта за све видеове јавног превоза била само 9 евра. Град Беч својим грађанима нуди годишњу карту за јавни превоз од 365 евра, што је нешто мало скупље од годишњег износа који Београђани морају да издвоје на јавни превоз, док је квалитет превоза неупоредиво бољи”, изјавио је Зоран Буквић, координатор групе за саобраћај покрета Не давимо Београд и додао да би за многе грађане БГ воз би био алтернатива и приватном аутомобилу због веће поузданости и тачности, јер воз није завистан од саобраћајне мреже и не би се заглављивао у градским гужвама.

Продужавање БГ воза до Панчева само је једно у низу решења које има Не давимо Београд како би грађанима и грађанкама омогућили да за 30 минута стигну од куће до посла, омогућили да се све више користи јавни превоз, а све мање употребљавају приватни аутомобили. То стање је могуће постићи паметнијом употребом онога што имамо и визијом града у коме ће кретање грађана бити лако, брзо и здраво.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар