Почетна » Не давимо Београд: Роберт Козма: Главни кривац за назадовање према ЕУ је Српска напредна странка

Не давимо Београд: Роберт Козма: Главни кривац за назадовање према ЕУ је Српска напредна странка

од Други Пишу
0 коментар

Главни кривац за додатно успоравање, а суштински назадовање у европским интеграцијама, и препрека уласку Србије у Европску унију је владајући режим Српске напредне странке, без обзира на веома тешку геополитичку ситуацију у којој се нашла цела Европа.

„Неиспуњавање захтева ЕУ да Србија уведе санкције Русији само је један од проблема који се наводе у извештају, а који режим користи као изговор за додатно успоравање процеса придруживања Европској унији. У извештају се јасно види да Србија има озбиљних проблема са слободом медија, борбом против корупције, енергетском безбедношћу, заштитом животне средине. Поједини европски званичници, попут Владимира Билчика, на представљању извештаја су говорили и о конкретним примерима као што је рецимо загадјење ваздуха у Београду.“ изјавио је Роберт Козма, који се налази у посети Европском парламенту у Бриселу и додао да се не може очекивати да СНС реши проблем корупције, јер га они и производе, као што се не може очекивати да унапреде слободу медија јер режим управо добија изборе због контроле и злоупотребе медија.

Успешне интеграције Србије у Европску унију би подразумевале да владајући режим успостави стандарде у борби против криминала и корупције, омогући слободу медија и престане са контролом и ометањем рада тужилаштва и судства, кампањама блаћења и вређања опозиционих политичких актера, али и да поштује људска права и достојанство свих грађана и да не уцењује запослење у нашим јавним услугама, као што су школство и здравство, чланством и подршком Српској напредној странци.

За владујући режим Српске напредне странке то би значило искључиво убрзани губитак власти. Зато све чине да задрже и замрзну постојећу ситуацију Србије која је декларативно у процесу европских интеграција, али се то своди на лобирање да се термин назадовање у интеграцијама замени са није остварен помак или мали помак је остварен, а суштински то значи исто – да је Србија заглављена у неуспешним европским интеграцијама. За грађане Србије то значи да ће и даље живети у друштву са највишим економским неједнакостима у Европи, са загађеним ваздухом и угроженом животном средином и урушеним институцијама које не могу да разреше свакодневно проблеме са којима се грађани суочавају.

Притом је постало очигледно да владајући режим не може и не жели да разреши свакодневне проблеме наших грађана на Косову, нити да пронађе адекватно решење за нормализацију односа, али и да не уме да задржи стратешки правац Србије у измењеној геополитичкој ситуацији након напада Русије на Украјину.

Можда ти се свиди

Оставите коментар