Почетна » Не давимо Београд: Шапић козметичким променама покушава да сакрије неспособност, Не давимо Београд има решења

Не давимо Београд: Шапић козметичким променама покушава да сакрије неспособност, Не давимо Београд има решења

од Други Пишу
0 коментар

Првих 100 дана нове напредњачке власти показало је континуитет лоших политика које спроводила и Весићева управа. Иако Александар Шапић покушава да за све проблеме окриви претходну управу, као што је претходна, претходну власт, али јасно је да се ради само о тражењу кривца, а да ће сви проблеми остати грађанима.

„Желе да нам наметну да је Александар Шапић неко нов, да постоји нови приступ политици, а у ствари је у питању наставак више од десерт година власти Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије”, изјавио је данас Добрица Веселиновић, шеф одборничке групе За добар град – Морамо и додао да је евидентно за ових 100 дана да власт не уме и не жели да реши главне и горуће проблеме Београђана, већ прибегава популистичким мерама и јефтином разбацивању новца грађана како би прикрила своју неспособност.

Власт није показала спремност да се ухвати у коштац с кључним градским проблемима, као што су загађење, услови саобраћаја, инфраструктурни проблеми, притисак неконтролисане градње која погодује само инвеститорима, а не обезбеђује инфраструктурна решења.

.”У Миријевском насељу управо се излива илегална канализација у дужини већег потока. Овакви проблеми данас нису више инциденти у граду, већ су последица занемаривања инфраструктурних проблема, погрешних приоритета и вођења града искључиво интересима инвеститора”, изјавила је градска одборница Не давимо Београд, Јелена Васиљевић и додала да је ситуација толико озбиљна да нама потенцијално прети колера у градском насељу, а Шапић се бави штетним пројектима као што је Гондола на Калемегдану.

У првих сто дана градске власти, видимо наставак тренда отуђивања јавних и природних добара и њихову комерцијализацију. Власт најављује да ће бити основано ново ЈКП за паркове.

“Посао одржавања паркова већ обавља градско зеленило. Уместо да се иде ка повећању ефикасности и унапређењу рада постојећих ЈКП, оснивају се нова, с основаном сумњом, да ће служити за запошљавање нових лојалних кадрова, као и за преусмеравање буџетских пара”, наставила је Васиљевић и појаснила да ће се новоосновано ЈКП бавити „увођењем садржаја“ у београдске паркове, што можемо да разумемо као најаву да ће се у њима отварати кафане, кафићи и друге понуде комерцијалног садржаја. .

Не давимо Београд у вези с овим проблемом, инсистира да се забрани преименовање зелених површина у грађевинско земљиште, да се улаже у у зелене површине са циљем достизања европских стандарда од минимум 25м2 по становнику. За ово не треба ново ЈКП, већ јасан политички план и програм, као и нужно стопирање пројеката који подразумевају изградњу стамбено-пословних објеката у близини великих зелених површина – као што је тренутно случај с делом шуме у Кошутњаку.

У тренутку у коме стопа апсолутног сиромаштва међу породицама са преко три члана иде и до 10 одсто, градска власт умањује буџет за социјално становање десет пута (са 400 милиона на 35 милиона), а издваја две милијарде динара за ваучере за спортску опрему.

“Многе породице немају основна средства за живот: здраву исхрану, кров над главом, средства за школовање и ваннаставне активности. У сваком школском одељењу има троје деце која немају за ужину, књиге и екскурзију, а сва деца ће добити ваучере за спортску опрему без икакве анализе потреба за овом мером”, рекла је градска одборница Наталија Симовић и додала да је неопходна паметнија прерасподела буџета и приоритизација тако да се на прво место стави улагање у људе, а не у бетон и пројекте попут линијског парка које само проширују комерцијалне просторе и чине да богати буду богатији, а не доприносе ни на који начин квалитету живота наших суграђана и суграђанки.

Ребаланс буџета који је урадио кабинет Александра Шапиће показао је и то да ће се субвенције приватним вртићима знатно увећати, а без повећања улагања у државне, чиме се наставља и ојачава тренд започет 2015. године.

“Преусмеравањем новца могли бисмо достићи то да субвенционицање приватних вртића заиста постане транзиоциона мера, а улагањем у квалитет државних вртића, изградњом нових и санацијом постојећих, добили бисмо добру и приступачну дечију заштиту и предшколско образовање”, саопштила је данас у Скупштини града Ирена Фикет и додала да је смањење боја деце по групи и запошљавање већег броја особља и повећање њихових плата једно од решења које нуди Не давимо Београд.

Можда ти се свиди

Оставите коментар