Почетна » Не давимо Београд се придружује протесту радника ЕПС-а

Не давимо Београд се придружује протесту радника ЕПС-а

од Други Пишу
0 коментар

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд подржава протест радника Електропривреде Србије који се противе преласку овог јавног предузећа у акционарско друштво и страхују од приватизације ЕПС-а.

Протесту ће се, заједно са члановима и симпатизерима покрета придружити народни посланици и посланице Зелено-левог фронта, Не давимо Београд, Биљана Ђорђевић, Ђорђе Павићевић и Роберт Козма, као и шеф одборничке групе “За добар град” у скупштини града Београда, Добрица Веселиновић.

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд се залаже за демократску контролу управљања јавним власништвом – она није постојала ни у претходној структури ЕПС-а, а још мање ће је бити након најновијих измена Статута ЕПС-а. Упозоравамо да је у припреми закон о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије који ће судбину ЕПС-а наменити преосталим јавним предузећима.

Питање шта ће се дешавати са ЕПС-ом није питање само запослених у овом предузећу већ се тиче свих грађанки и грађана Србије будући да је енергетика кључно место борбе против социјалних, економских и еколошких неједнакости. Са растом цена и профита на глобалном нивоу изнова постаје важно да задржимо енергетски сектор у јавном власништву како због заштите интереса грађана тако и због енергетске безбедности Србије. Пљачку ЕПС-а и нестручно управљање плаћају сви грађани Србије. Иако министарка рударства и енергетике упорно истиче да недавне измене Статута ЕПС-а које су омогућиле прелазак ЕПС-а у акционарско друштво затвореног типа неће водити приватизацији, немамо разлога да верујемо ни у добре намере а ни у способност овог режима да реши проблеме великих губитака ЕПС-а, смањења производње као и одрживи прелаз ка обновљивим изворима енергије.

Имамо разлога као и радници ЕПС-а да страхујемо да ће се пљачка ЕПС-а од стране људи блиских СНС-у наставити, било под велом “страног капитала” било уз пуко фингирање промена у којима наводно једино страни професионални менаџмент може да се избори са партијско-паразитским системом. Да је систем партијско-паразитски признао је сам председник Вучић као да СНС на чијем је челу која управља земљом већ дуже од десет година нема ништа са тим. Страхове учвршћује оно што се догодило тужитељкама Савовић и Пауновић које су смењене због рада на случајевима корупције у ЕПС-у.

Измене Статута ЕПС-а не гарантују да ће се проблеми електропривреде решити. До ових измена је дошло на нетранспарентан начин, без јасних законских оквира и без плана развоја и стратегије енергетике на основу којих би заинтересована јавност могла да разуме шта су следећи кораци у вези са реформом енергетског сектора. Изузетно забрињава чињеница на коју указује Транспарентност Србија да према новом статуту ни директор ни чланови Надзорног одбора ЕПС-а које именује једночлана Скупштина акционара – што ће вероватно бити сама министарка рударства и енергетике – неће имати статус јавних функционера, што значи да неће пријављивати имовину иако ће располагати јавним средствима веома велике вредности. Даље, укинута је обавеза да се директор бира на конкурсу (коју нажалост држава ни раније није поштовала), ЕПС неће имати обавезу спровођења јавних набавки као ни ограничења да троши средства за донације и спонзорства, и неће морати да објављује програм пословања и тромесечне извештаје о реализацији.

Због свега овога позивамо грађане да подрже протест у Лазаревцу како бисмо се изборили да се производња и снабдевање електричном енергијом одвија у интересу свих грађанки и грађана Србије.

Можда ти се свиди

Оставите коментар