Почетна » Не давимо Београд: Скупштина да се укључи у истрагу пословања Београда на води и рушења у Херцеговачкој

Не давимо Београд: Скупштина да се укључи у истрагу пословања Београда на води и рушења у Херцеговачкој

од Други Пишу
0 коментар

Посланици Зелено-левог клуба – Не давимо Београд поднели су предлоге за образовање анкетног одбора поводом рушења у „Савамали” и комисије за утрвђивање чињеница о Уговору о “Београду на води”. Подношењем ових предлога желимо да поручимо да не одустајемо од утврђивања истине о дешавањима у Савамали и раскринкавању пројекта „Београд на води” који финансирају сви грађани и грађанке Србије, а од кога користи има само приватни инвеститор и са њима повезани функционери из државног врха.

Нерешени случај „Савамала” представља симбол урушене правне државе. Државни органи и друге институције нису предузеле готово ништа да би истражиле и процесуирале одговорне за организовање и спровођење рушења, нису пружили грађанима адекватну правну заштиту, а посебно имајући у виду тежину учињених дела, од тога да су маскирана лица ухапсила и нарушила слободу кретања грађанима пролазницима и очевицима, до тога да је последица ових дела био и смртни исход чувара Слободана Танасковића. Постоје сведочанства о континуираној опструкцији истраге и мешања у истрагу од стране државног и градског врха и политичког руководства. Подсећамо на изјаве Александра Вучића да иза рушења у Савамали стоје највиши органи тадашње градске власти изјаве бивше супруге Синише Малог да је он наложио рушење у Савамали, као и на изјаву Вељка Беливука да је заједно са Александром Станковићем и Звонком Веселиновићем организовао рушење.

 

Формирање комисије која би утврдила чињенице везане за уговор о “Београду на води” предлажемо јер сматрамо да је током реализације овог пројекта Република Србија озбиљно оштећена и да је потребно испитати реални власнички удео државе и инсвеститора, уступање јавних ресурса и трошење јавних средстава и задуживање државе у реализацији овог пројекта. Само према завршном рачуну за прошлу годину, предузеће „Београд на води д.о.о. Београд – Савски венац” остварило је губитак око 100 мил. евра који је отписан на основу договора са градским властима. Комисија би требало да испита трошкове РС и Града Београда у реализацији овог пројект као и посовање предузећа „Београд на води д.о.о. Београд – Савски венац”, „БW Галерија д.о.о. Београд-Савски Венац” и „БW Кула д.о.о. Београд-Савски Венац”и других повезаних правних лица. Ове пројекте плаћају од којег грађани целе Србије, од Суботице, до Бујановца, преко Ужица и Мајданпека, а корист од њега имају приватне фирме и са њима повезана лица.

 

Док трећина грађана Београда и даље нема канализацију, а многи делови Србије немају пијаћу воду и јавни превоз, малобројни се енормно богате, а Србија је постала друштво са највећим економским неједнакостима у Европи.

 

Зелено-леви клуб, Не давимо Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар