Почетна » Не давимо Београд: СНС припрема нове законе којима ће легализовати партијско правосуђе

Не давимо Београд: СНС припрема нове законе којима ће легализовати партијско правосуђе

од Други Пишу
0 коментар

У скупштинској процедури ускоро ће се наћи сет нових провосудних закона којима се олакшава Српској напредној странци да контролише судове и тужилаштва, а Зелено-леви посланички клуб, Не давимо Београд супротставиће се њиховом доношењу у Народној скупштини.

Нацрти правосудних закона омогућавају владајућем режиму да утиче на правосуђе и контролише и дисциплинује судије. Будућим избором тзв. истакнутих правника у Високи савет судства, задржавањем широке контроле Министарства правде у области судске праксе и озакоњењем механизама за дисциплиновање непослушних судија и тужилаца под плаштом забране политичког деловања.

“Поступак избора тзв. истакнутих правника у правосудне савете, који ће бирати и разрешавати судије и тужиоце, омогућава се постављање политички подобних кандидата. У одсуству двотрећинске већине у Народној скупштини те истакнуте правнике практично ће бирати председник Народне скупштине, Врховни јавни тужилац и Заштитник грађана. Истакнути правници имаће пресудну улогу у одржавању кворума за рад Високог савета судства, а самим тим и у одлучивању о избору и разрешавању судија и председника судова или њиховом премештају из једног у други суд,” рекла је проф. др Јелена Јеринић, народна посланица Зелено-левог клуба Не давимо Београд.

“Конкурс за избор истакнутих правника изгледаће овако: прво ће одбор за правосуђе којим председава Владимир Ђукановић, адвокат особе оптужене да је организовао плантажу марихуане у Јовањици, да пробере и препоручи осам кандидата. Пошто је вероватно да за њихов избор неће постојати двотрећинска већина у Народној скупштини, одлучиваће петочлана комисија у којој већину имају Владимир Орлић, главни у искључивању микрофона опозицији, Загорка Доловац, главна у ћутању о криминалу у Србији, и Зоран Пашалић, Заштитник грађана по ком полиција није пребијала демонстранте за време протеста 2020. године,” додала је Јеринић.

Министарство правде задржава широку контролу у области судске управе, чиме ће ограничити буџетску и кадровску аутономијом правосуђа. Додатно, биће могуће дисциплиновање непослушних судија. То у пракси значи да ће под изговором забране политичког деловања судија, по већ опробаном рецепту, бити санкционисане судије које буду јавно изразиле сопствено мишљење о важним друштвеним питањима.

Не давимо Београд од почетка овог процеса указује да је под изговором приближавања Европској унији и реформе правосуђа, изменом Устава омогућено владајућим странкама да наставе да контролишу правосуђе. Владајућа већина нема намеру да прекине са контролом правосуђа, јер би тиме нашкодили сопственим интересима, а то је и показала тиме што је пред сам крај прошле године, по старим законима изабрала нове судије, практично на стални мандат, као и председнике десетине судова, супротно Уставу и уставном закону.

Можда ти се свиди

Оставите коментар