Почетна » Не давимо Београд: Србија је данас закорачила корак уназад у погледу људских права

Не давимо Београд: Србија је данас закорачила корак уназад у погледу људских права

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд најоштрије осуђује одлуку председника Александра Вучића да се Еуропрајд једна од најважнијих манифестација за права и слободе ЛГБТ особа откаже или одложи. Овакав потез је директна дискриминација против ЛГБТИ људи и онемогућава им слободу изражавања, удруживања и мирног окупљања, и као такав подрива принципе Устава Србије, међународних конвенција којима је Србија страна уговорница, као и принципе на којима почива Универзална декларација о људским правима Уједињених нација.

Вучић је у свом обраћању као један од главних разлога навео кризу на Косову и тешку ситуацију у земљи што је политички спин и очигледна замена теза. Ситуација на Косову није била другачија ни 2019те године када је Београд са преко 70% гласова унутар Европске асоцијације организатора прајдова победио Барселону и Даблин као организатор Еуропрајда 2022. године, те су представници власти дали своју сагласност.

Додатно забрињава чињеница да је у истом обраћању поново за мандатарку владе проглашена Ана Брнабић декларисана лезбејка и онемогућено свим осталим члановима и чланицама ЛГБТИ заједнице да шетају и изборе се за своја основна права.

Отказивање Еуропрајд представља корак уназад за остваривање основних људских права за ЛГБТ заједницу попут легализовања истополних партнерстава и регулисања питања здравствене заштите и наслеђивања у партнерским односима, као и спречавања свакодневног насиља и дискриминације са којим се један део наших суграђана суочава.

Можда ти се свиди

Оставите коментар