Почетна » Не давимо Београд: У суботу сви заједно формирамо прстен око РТС-а – Понесите цвет на протест

Не давимо Београд: У суботу сви заједно формирамо прстен око РТС-а – Понесите цвет на протест

од Други Пишу
0 коментар

У суботу 27. марта заказан је нови протест “Србија против насиља” који ће овај пут бити у виду великог прстена грађана око РТС-а.

Ово ће вероватно бити највећи, или један од највећих јавних скупова који се икада десио у нашем граду и држави. Због очекивано веома великог броја људи и ограничених могућности кретања, организатори су се овај пут одлучили за много краћу трасу кретања која ће завршити формирањем прстена око РТС-а.

Протест ће почети испред Народне скупштине у 18 часова, а грађани ће се у поворци кретати Булеваром краља Александра до Правног факултета, затим ће скренути лево у Београдску улицу, лево у улицу Илије Гарашанина и опет лево у Таковску до РТС-а. Све грађане који, због великог броја људи, не буду могли да прођу целом трасом, молимо да се распореде у правцу Ташмајданског парка, где ће бити постављена још једна бина и тако формирају прстен. На тај начин ћемо сви заједно учествовати у масовном прстену око РТС-а и захтевати да јавни сервис на прави начин, непристрасно и одговорно извештава о огромним проблемима нашег друштва, масовним убиствима, протестима и захтевима протеста, као и начинима на које као друштво можемо да превазиђемо ову трагедију. Протест ће трајати до 22 часа.

Понесите цвет

Како бисмо показали поштовање према жртвама масовних убистава и саосећање са породицама и пријатељима преминулих, молимо вас да на протест понесете цвет и оставите га испред Народне скупштине како бисмо заједно подсетили на повод овог протеста.

Важна напомена:

Молимо све грађане да покажу највећу могућу одговорност према мирном и ненасилном карактеру протеста. Режим нема никакав одговор на ово и највише би волели када би дошло до насиља или инцидента. Организатори позивају све грађане да због осетљивости тренутка у коме се протест дешава покажу додатну дозу одговорности и да се у случају било каквих провокација одмах склоне од провокатора, изолују их и не дозволе им да протест изманипулишу.

* Подсећамо на захтеве протеста
Захтевамо хитно заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору, као и одговорност за дугогодишње неадекватно реаговање надлежних органа, односно смену одговорних министара.

Како би се зауставила промоција насиља у јавности, захтевамо 1) одузимање националних фреквенција телевизијама које слуђују грађане, трују и промовишу насиље, као што су Пинк и Хепи ТВ, 2) смену свих чланова Савета РЕМ-а, који је својим нечињењем омогућио несметано ширење мржење и насиља, 3) гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести, подметачине и континуирано крше новинарски кодекс, 4) смену руководства РТС-а,

5) хитно укидање програма који промовишу насиље, неморал и агресију на телевизијама са националном фреквенцијом, попут ријалити програма.Захтева се и институционална одговорност и смена министара полиције Братислава Гашића, Александра Вулина, шефа БИА-е и министра просвете Бранка Ружића, јер су директно одговорни за урушени систем и неадекватно реаговање надлежних. Оставка министра просвете је доказ да власт познаје само притисак грађана и да је неопходно истрајати док се сви захтеви не испуне.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар