Почетна » Не давимо Београд упозорио Савет Европе: СНС потчинио правосуђе својим потребама

Не давимо Београд упозорио Савет Европе: СНС потчинио правосуђе својим потребама

од Други Пишу
0 коментар

Представници Зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд упозорили су на састанку шефа канцеларије Савета Европе у Београду Тобиса Флесенкемпера и његову заменицу Надиу Ћук да је за време власти Српске напредне странке у последњих десет година, правосуђе подвргнуто најбруталнијој злоупотреби и просто потчињено потребама власти.

Данас су се народни посланици Зелено-левог клуба – Не давимо Београд – Морамо, Јелена Јеринић и Ђорђе Павићевић састали у Народној скупштини са шефом канцеларије Савета Европе у Београду Тобиасом Флесенкемпером и Надиом Ћук, заменицом шефа канцеларије. Састанак је био посвећен реформи правосуђа, с обзиром на то да Савет Европе пружа подршку Србији у припреми нових правосудних закона.

За Зелено-леви клуб – Не давимо Београд питање владавине права и, у оквиру тога, независност правосуђа представљају једно од најважнијих питања у борби за бољу и праведну Србију. Режим Српске напредне странке је у последњој деценији успео да у потпуности понизи и потчини правосуђе својим потребама, а то је највидљивије на примеру тужилаштва. Ни у једном од случајева на које Не давимо Београд годинама указује – од Савамале до погибије рудара у руднику Соко, тужилаштво није заштитило јавни интерес и грађане и грађанке Србије.

Покрет Не давимо Београд једини је водио активну кампању против усвајања измена Устава у фебруару 2022. године, јер сматрамо да те измене нису донеле обећаване гаранције независности правосуђа, јер владајућа већина и даље може да утиче на састав тела која бирају судије и тужиоце. Указивали смо и на поступак усвајања уставних измена, које је усвојила једностраначка скупштина, на шта је упозоравала и Венецијанска комисија Савета Европе. Изостала је шира јавна расправа о предложеним решењима, те је грађанима било потпуно нејасно шта се уопште мења.

У ситуацији када агенду свих државних органа, укључујући и парламент, потпуно неуставно одређује председник државе, и када не постоји ни назнака ко ће бити следећи министар правде, у Министарству се пишу нацрти пет правосудних закона – под велом тајне, да би јавности били представљени у последњем тренутку, пред само усвајање, без могућности да се на њихову садржину утиче.

Зелено-леви клуб – Не давимо Београд инсистираће да се законодавни процес врати у руке парламента и да се прекине пракса коју је патентирао режим Српске напредне странке по којој се нацрти законских решења у парламент шаљу у последњем тренутку, а парламент третира као машина за изгласавање закона који се пишу у партијској централи. Подсећамо да су на овај начин усвојени и закон о референдуму и изборни закони – само неколико дана пред расписивање референдума и избора.

Зелено-леви клуб – Не давимо Београд ће у Народној скупштини радити на томе да законски предлози буду на време познати и да буду представљени грађанима и грађанкима на начин који је разумљив и указује на последице по њихов свакодневни живот.

Можда ти се свиди

Оставите коментар