Почетна » Не давимо Београд: Власт у тајности спрема измене правосудних закона

Не давимо Београд: Власт у тајности спрема измене правосудних закона

од Други Пишу
0 коментар

Српска напредна странка у тајности припрема пет правосудних закона како би јавности били представљени у последњем тренутку, пред само усвајање, без могућности да се на њихову садржину утиче. Ово је добро опробан напредњачки рецепт доношења најважнијих аката на брзину, без расправе, са што мањим укључивањем стручњака и заинтересованих грађана.

Народна посланица Зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд, Јелена Јеринић, упутила је посланичко питање министарки правде у техничкој влади, Маји Поповић, у вези са припремама нацрта правосудних закона. Поред тога, тражили смо и да нам буду достављене радне верзије нацрта пет правосудних закона, како бисмо као представници грађана у Народној скупштини на време упознали јавност са плановима власти и како бисмо их грађанима и грађанкама представили на разумљив начин.

Подсећамо да је Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, на прошлонедељном састанку упозорио и представнике Савета Европе да се ови закони спремају у тајности, а указали смо и на чињеницу да је за време власти Српске напредне странке у последњих десет година, правосуђе подвргнуто најбруталнијој злоупотреби и потчињено потребама власти.

Зелено-леви клуб, Не давимо Београд независност правосуђа сматра кључном за изградњу боље и праведне Србије. Већину случајева најгрубљих повреда права на које годинама указујемо (од потписивања срамног уговора о Београду на води, преко рушења у Савамали, до последњег неутврђивања одговорности за погибију рудара у руднику Соко), понижено правосуђе и тужилаштво потчињено потребама Српске напредне странке није испитало. Не сумњамо да новим сетом правосудних закона власт намерава да такво стање јоп снажније угради у прописе и због тога ћемо наставити да инсистирамо на разоткривању њихових планова за даље урушавање владавине права у Србији.

Можда ти се свиди

Оставите коментар