Почетна » Не давимо Београд: Врачар на удару инвеститорског урбанизма: Нове вишеспратнице на месту породичних кућа

Не давимо Београд: Врачар на удару инвеститорског урбанизма: Нове вишеспратнице на месту породичних кућа

од Други Пишу
0 коментар

Попуњавање Врачара вишеспратницама води све лошијим условима живота и уништавању вредног историјског наслеђа ове заштићене амбијенталне целине. Очигледна је намера власти да попусти под притиском инвеститора да се сваки квадрат простора попуни новим зградама, као и да се старе и историјски значајне породичне куће замене много већим и потпуно неадекватним објектима.

Најновији случај инвеститорског урбанизма на Врачару је онај на парцели у Проте Матеје 41, где се тренутно налази једноспратна породична кућа, а где Секретаријат за урбанизам издао је грађевниску дозволу за изградњу објекта спратности 5+1. Подносиоци захтева су Иван Трифуновић и ,,Буреау цубе партнерс”, која је у јавности позната по ПДР-у који предвиђа градњу солитера на Бежанијској коси.

На Врачару је у плану рушење и два слична објекта на Неимару, у Моравској 10 и Хаџи Милентијевој 72, о чему смо обавестили јавност у јуну ове године. А остаје питање и да ли ће се у процедуру вратити и предлог ПДР о блоку улица Његошева-Смиљанићева-Крунска-Кнегиње Зорке који је након бурне реакције јавности привремено повучен.

“Рушење ове куће било би још једно у низу рушења амбијентално-историјски важних објеката на Врачару, а зидање пет пута вишег објекта је наставак урушавања квалитета живота грађана Врачара”, изјавио је Добрица Веселиновић и додао да ће нових једанаест стамбених јединица, колико је планирано, овом крају донети још аутомобила, загађења и буке, чега је већ превише на Врачару.

Аргумент власти да се ради о развијању града не стоји у оваквим ситуацијама, јер је ово типичан пример џентрификације града која је у процесу протеклих 10 година. На место старе породичне куће долази шестоспратница проблематичних габарита и естетских решења која се не уклапају у дух амбијенталне целине Врачара. Развој града захтева и да се сагледа шири контекст и одговори како ће се решити огроман притисак на инфраструктуру, саобраћај, зелене и јавне површине, до чега доводи подизање нових вишеспратница и густине насељености.

Можда ти се свиди

Оставите коментар