Почетна » Не давимо Београд/Зелено-леви фронт: Захтев за формирање специјалне скупштинске комисије за литијум

Не давимо Београд/Зелено-леви фронт: Захтев за формирање специјалне скупштинске комисије за литијум

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд/Зелено-леви фронт захтева формирање специјалне скупштинске комисије у парламенту због скривања народне иницијативе о забрани ископавања литијума.

Девет месеци од подношења народне иницијативе о забрани ископавања литијума и бора, коју је потписало више од 38.000 грађана, не зна где се она налази, зашто је склоњена из процедуре и ко је за то одговоран.

Након пријема иницијативе у скупштинску процедуру, требало је да у року од 30 дана потписи буду проверени и да се она нађе на дневном реду прве наредне редовне седнице парламента.

Радомир Лазовић, шеф посланичке групе Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, користећи механизам посланичких питања и тражећи обавештења на седницама народне скупштине – утврдио је да народна иницијатива никада није стигла ни до надлежног министарства, Министарства државне управе и локалне самоуправе, нити до надлежног скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство, који би требало да провере валидност потписа. Лазовић се више пута формално обраћао и председнику Народне скупштине Владимиру Орлићу који је одбио да одговори где се налази народна иницијатива.

“Зелено-леви клуб Не давимо Београд захтева да се формира специјална парламентарна комисија састављена од по једног представника свих посланичких група, као и представника организатора прикупљања петиције, која би утврдила где се она налази и ко је одговоран за то што је она склоњена из процедуре.” – изјавио је Лазовић.

Комисија би требало да утврди ко је на писарници Народне скупштине примио и завео народну иницијативу са потписима 38.191 грађана 18. маја 2022. године, затим где су кутије иницијално ускладиштене. Коме је са писарнице Народне скупштине упућена народна иницијатива на даље поступање, пошто смо утврдили да она није отишла телима које закон предвиђа, министарству и надлежном одбору? Зашто иницијатива није прослеђена надлежном Одбору за уставна питања и законодавство и министарству надлежном за послове вођења јединственог бирачког списка? Како су по иницијативи поступали тадашњи председник Народне скупштине Ивица Дачић и тадашњи генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић? Да ли су и на који начин у вези са поднетом народном иницијативом поступали председник Народне скупштине Владимир Орлић и генерални секретар Народне скупштине Срђан Смиљанић? И оно најважније питање, где се данас физички налазе потписи народне иницијативе?

Покрет Не давимо Београд/Зелено- леви фонт осуђује играње са вољом грађана и захтева хитно утврђивање одговорности за скривање иницијативе грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар