Почетна » Не давимо Београд:Каменолом у Косјерићу насиље над људима и природом

Не давимо Београд:Каменолом у Косјерићу насиље над људима и природом

од Други Пишу
0 коментар

Грађани Косјерића показали су јединство у противљењу изградњи каменолома у њиховом граду. На јавној расправи и презентацији Студије о процени утицаја на животну окупило се више од 100 заинтересованих мештана Косјерића који су се супротставили намерама инвеститора и корумпираних власти да се овај изузетно штетан пројекат гради људима практично на кућном прагу.

“Присуствовали смо рашомонијади коју су водили потпуни дилетанти. Припремљена видео презентација била је више него аматерска и нико од присутних исту није ни гледао. Сви окупљени били су потпуно унисоног става и храбро су се супротставилу бројним покушајима јефтине манипулације надлежних, који су очигледно имали намеру само да формално испоштују процедуру.” – изјавио је Богдан Обрадовић и додао: “У Студији, на пример, није утврђена динамика минирања, нити су инвеститору предвиђени било какви ограничавајући фактори када су у питању бука и експлозије приликом експлоатације. Поред тога, вређање здравог разума представља наведена констатација да је ризик од експлозије до које долази приликом уништавања стена експлозивом занемарљив!?”

Сретен Ђорђевић, адвокат власника парцела на ободу овог пројекта, указао је на очевидне и неотклоњиве мане презентоване Студије о утицају на животну средину – као на пример чињеницу да у истој пише да је експлоатационом пољу најближа кућа на око 170 метара, што је нототна лаж, с обзиром да је кућа једне мештанке удаљена само 50 метара. Том приликом поставио је питања да ли су уопште утврђивани утицаји од последица минирања и вибрација, што је, наравно, остало без одговора.

“Шокирани смо чињеницом да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одобрило радове фирми Градина каменолом још док је ова расправа била у току, иако им за то треба и ова студија о процени утицаја на животну средину – на коју су упућене бројне примедбе, које је немогуће не усвојити. Дакле, без усвајања наших примедби, без поштовања процедура и права грађана, локална напредњачка власт на челу са Жарком Ђокићем и представницима ресорног министарства наставља да се коцка нашим животима. Огдоворност се не може избећи, председниче општине Жарко Ђокићу. То немојте изгубити из вида!“ – поручила је Милена Орубовић Ђукић, одборница у СО Косјерић и активисткиња ГГ „За чист Косјерић“

Претходна јавна расправа прекинута је јер нису били обезбеђени најосновнији услови да се она одржи. Атмосфера је и овај пут била на ивици насиља, јер су организатори покушали преко приватног обезбеђења, ангажованог од стране инвеститора, да легитимишу учеснике и узму им матичне бројеве на уласку у салу, а велики број грађана остао је ван сале – чиме им није омогућено основно право и начело када је реч о јавној расправи.

“Покрет Не давимо Београд, односно Зелено-леви фронт како ћемо се у будућности звати, подржава грађане Косјерића у намери да одбране свој дом од бахатих инвеститора и корумпиране напредњачке власти.” – изјавио је народни посланик Роберт Козма и поручио да захтева од полиције да пронађе одговорне за мучке нападе и пребијање мештане Косјерића који се противе каменолому.

Зелено-леви фронт / Не давимо Београд / Иницијатива за Пожегу / ГГ „За чист Косјерић“

Можда ти се свиди

Оставите коментар