Почетна » Не давимо Беорад: Одлагање грејне сезоне не сме бити опција

Не давимо Беорад: Одлагање грејне сезоне не сме бити опција

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд поручује да су неприхватљиве најаве о одлагању грејне сезоне које смо ових дана имали прилике да чујемо од челника ЈКП „Београдске електране“.

Ова вест је посебно узнемирујућа имајући у виду да је у питању предузеће које годинама остварује профит јер није ускладило цене са променама цене гаса на тржишту и променама временских услова, те по анализи у претходних пет година, просечно домаћинство у Београду је оштећено за 435 евра при наплати цене даљинског грејања.

Наиме, по анализи коју је урадио покрет Не давимо Београд ЈКП “Београдске електране” су у периоду од 2016. до 2020.г. оствариле незакониту добит од преко 138 милиона евра односно 435 евра на сваких 60 м2 грејане површине. Највећу корист од ове преваре свакако има Градска управа којој ЈКП “Београдске електране” уплаћују 85% своје добити.

“Уместо улагања у енергетску ефикасност станова које загревају, оптимизацију система и прелазак на обновљиве изворе енергије, ЈКП „Београдске електране“ годинама нису имале план како да учине своје пословање одрживијим, те како да смање потрошњу фосилних горива, а сада желе да терет кризе за коју се нису спремили на време пребаце на грађане.” – поручио је Добрица Веселиновић, шеф одборничке групе Не давимо Београд и коалиције МОРАМО.

Подсећамо и да смо још на првој седници скупштине града Београда тражили план затражили од градске власти стратегију, акциони план или друга документа којима се Секретаријат за енергетику и ЈКП „Београдске електране” спремају за наступајућу грејну сезону. Иако, по правилу, на постављено одборничко питање мора да се одговори у току седнице или најкасније на првој наредној седници у писаном облику, одговор на ово, као и многа друга питања нисмо добили.

Можда ти се свиди

Оставите коментар