Почетна » Не зауставља се: Палма поново застрашује грађане Јагодине

Не зауставља се: Палма поново застрашује грађане Јагодине

од Други Пишу
0 коментар

Председник Јединствене Србије и Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма тражи од запослених ЈП Стандард који су тужили и добили право на одштету због неисплаћених путних трошкова, да новац “добровољно” врате или се може десити да им се смање плате, остану без посла или ће бити препуштени приватним фирмама.

О чему је, заправо, реч?

Марковић је у јануару 2019. Године обећао бесплатан превоз свим грађанима Јагодине.

“Није им потребна ни лична карта ни два сведока. Бесплатно је за све. Само уђу у аутобус и возе се до своје станице. Нека се пре тога добро обуку да се не смрзну ових дана пошто је много хладно“, казао је Марковић тада и посебно нгласио да ће запосленима на овај начин остати више новца у џепу, јер ником неће бити укинута накнада за превоз.

Обећање лудом радовање

Ово обећање трајало је свега неколико месеци. Након тога превоз остаје бесплатан, али су радницима у градској управи, образовним установама и јавним предузећима плате, ипак, умањене за накнаду за превоз.

Међу њима су и радници ЈП Стандард, чији је оснивач град Јагодина, а бави се одржавањем траве, пракова, гробља…

Њих 150 пресавило је табак и тужило предузеће. За сад је стигло 70 пресуда у корист радника и налог да им се исплати оно што им се дугује. То иизноси од 70 до 120 хиљада динара по запосленом. Још 80 радника чека одлуку суда, али је претпоставка да ће и они у овом спору однети пресуду.

Повуците тужбе, вратите новац

Међутим, 8. августа Драган Марковић Палма сазива састанак са руководиоцима радних јединица и служби ЈП Стандард и руководством локалне самоуправе. На том састанку речено је да запослени који су тужили ЈП Стандард морају да повуку своје тужбе, док су они којима су пресуде постале правоснажне и који су већ наплатили своја потраживања у обавези да “добровољно” врате тај новац уплатом на благајни.

О целом случају јавност је обавестио локални одбор Демократске странке, а његов председник Петар Јовановић у разговору за новине “Нова” каже да је реч о класичном застрашивању радника.

“Речено им је и да ће им уколико то не ураде бити смањене плате или ће нека радна места бити укинута, а да ће вероватно и неке јединице попут Зеленила дати приватним фирмама. Истовремено док тражи од радника да врате новац, град расписује тендер за превоз, за аутобусе који треба да возе у Паралију 26. августа. И то у вредности од 18.000 евра. Значи грађани Јагодине дају на десетине хиљада евра за бесмислене Палмине одласку Паралију, са привредницима, свештеним лицима, а нема новца за оно што им је јавно гарантовано”, каже Јовановић и додаје:

“ДС позива ЈС и СНС који чине власт у Јагодини да уколико имају трунку достојанства и морала, откажу најављено путовање у Паралију и тај новац определе за исплату путних трошкова радника ЈП Стандард и деблокаду блокираних рачуна у просвети, здравству…“.

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар