Почетна » „Не желим да угрозим позицију Србије“: Зашто Вучић не открива које су службе спречиле копање литијума

„Не желим да угрозим позицију Србије“: Зашто Вучић не открива које су службе спречиле копање литијума

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић није желео да одговори на питање Н1 које су то тајне службе спречиле да Србија постане водећа земља у ископавању литијума, јер како је навео, не жели да угрози позицију Србије.

Вучић је одговарајући на питање новинара Н1 зашто неће да каже које су то стране службе спречиле да Србија постане водећа земља у ископавању литијума, рекао да то не може да учини.

„Не могу да вам говорим много других ствари, јер не желим да угрозим позицију Србије. Моја реч није необавезујућа, моја реч, осим што намеће обавезе, намеће и огромну одговорност и не желим да Србији наметнем терет додатног сукобљавања са онима који су од ње многоструко снажнији. Овако је довољно да ми знамо шта су радили“, рекао је Вучић и додао да су то радиле најмање две западне службе.

„Треба видети какво је право ремек дело најмање две западне службе, јер ту је било питање шта раде Кинези, како да се прекине њихов утицај“, казао је Вучић.

Према његовим речима, циљ је био да Србија закасни јер, како каже, да је на време почела могао је да се отвори рудник 2026. године.

„Имали бисмо страховиту предност у односу на све друге. Овако ми ту предност тог типа више немамо. Надам се само да нећемо изгубити сваку врсту предности коју бисмо могли да имамо у односу на друге у региону. Ја знам и много других ствари ко шта ради против Србије о чему никада не говорим. Са различитих страна света. Зато што би свака моја реч значила улазак у оно што желим да избегнем по сваку цену. Желим да сачувамо и стабилност и мир у земљи да се што мање препиремо и свађамо са било ким у свету. Не само са јачима“, рекао је Вучић.

Вучић уверава: Са литијумом нећемо проћи као Уганда са кафом
Вучић је рекао и како се у БиХ водила „језива кампања“ против Србије коју, како је рекао, желе да представе као милитаристички настројену и која жели да осваја по региону.

„Не, не желимо. Једино желимо да оно што имамо у Србији, да то припада Србији. И сад је велика борба за нас, зато што би сви хтели нашу сировину. Можете да направите фабрику батерија, катода, па онда извезите. Не можете да извезете сировину. И зато ћемо бити под додатним ударима. То вам је као кад из Уганде узимају кафу, Уганда добије једну осмину укупних парија која је дала сву кафу…“, рекао је Вучић.

То себи не смемо да дозвоилимо и то ће бити „не мала“ игра у будућности, предвидео је Вучић

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Тањуг, ФоНет, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар