Почетна Политика „Неко мора да каже народу да Косово није више у рукама Србије“

„Неко мора да каже народу да Косово није више у рукама Србије“

од admin
0 коментар

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Владимир Костић оценио је да је у овом тренутку једина политичка мудрост како „са елементима достојанства“ напустити Косово, јер оно ни де факто ни де јуре више није у рукама Србије, и да то неко мора да каже народу.

У интервјуу за Радио Београд, Костић је рекао да став САНУ на ту тему није артикулисан, али да је то његов став.

„Косово подразумева огроман број онога што представља нашу културну основу и око тога морамо да се боримо и зубима и ноктима. Јер то је покушај одузимања нечега што представља супстрат и наше историје и дела психологије и чега год хоћете.

Владимир Костић
Али, говорећи поштено, ако један министар, премијер или председник мора да тражи дозволу да уђе на ту територију, то врло јасно говори да немамо ни људске ни економске ни било које друге капацитете да наметнемо своју вољу. Можемо да се гледамо у очи и лажемо, али алтернатива је врло јасна“, рекао је Костић.

Костић је додао да треба да се сачува здрав корпус и да га, у том смислу, у овом тренутку много више занима судбина Републике Српске јер тамо постоји „озбиљан, активни, делујући, културни и научни део народа“ од милион и по или два милиона људи.

Говорећи о свом ставу према уласку Србије у Европску унију, Костић је парафразирао песника Бранка Миљковића и рекао да ће Србија „повраћајући и у тај рај морати да уђе“, јер не постоји алтернатива.

Он је оценио да је савез с Русијом вештачка алтернатива и запитао да ли је неко консултовао Русију да ли уопште жели Србију.

„Србија какав год ударац да прими, мора да настави да шири своје демократске капацитете и простора слободе. Иначе неће опстати… Историјска реалност је да су много већи народи губили своје основе… Нико до нас не сме да заборави Косово, али да ли неко планира да ратује тамо“, упитао је председник САНУ.

Бета/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар