Почетна » Нема доказа да је Стефановић полагао диференцијалне испите

Нема доказа да је Стефановић полагао диференцијалне испите

од admin
0 коментар

 

У том документу, издатом 11. фебруара 2005, који је потписао тадашњи декан Факултета за пословне студије Мирко Кулић, пише да се Стефановићева диплома о завршеном високом образовању на Мегатренд Интернатионал Еxперт Цонсортиум Лимитед, Лондон, изједначава са дипломом о завршеном високом образовању на Факултету за пословне студије, смер Међународно пословање и да „именовани стиче стручно звање дипломираног економисте у области међународног пословања“.

Образлажући како је Стефановић после студија у компанији која није била регистрована као високошколска установа успео да нострификује диплому четворогодишњег студијског програма, Јовановић је пре неколико дана у изјави телевизији Н1 рекао да су свих хиљаду и нешто студената који су студирали у Сава Центру и завршили трогодишње студије били у обавези да полажу диференцијалне испите, што пише у решењу у нострификацији.

„Сада не могу да се сетим, било их је пет или шест отприлике. Код нас и сада на неким од факултета имате на четвртој години шест или седам испита. Значи, онај број који је употпуњавао ово што је полагао пре тога. Тако да ја гарантујем да је све било најрегуларније, а кажем, ако мени не верујете, можете да нађете бар пар стотина сведока“, рекао је Јовановић, који јуче није одговарао на питање Данас које диференцијалне испите је Стефановић морао да положи.

У образложењу решења о нострификацији, међутим, пише да је Стефановић, уз захтев приложио оригинал дипломе, три примерка превода дипломе коју је сачинио овлашћени преводилац и наставни план и програм, али се нигде не наводи да је доставио доказ о положеним диференцијалним испитима.

„По разматрању захтева странке, увидом у оригинал дипломе, узимајући у обзир систем школовања у држави у којој је диплома стечена, трајање студија високог образовања, наставни план и програм, услове за стицање високог образовања, као и друге околности од значаја за нострификацију, Наставно-научно веће је, на основу предлога Комисије, утврдило да је захтев основан, па је одлучило као у изреци овог решења“, пише у образложењу.

Аутор документарног филма „Мега дипломац“ новинар Адам Сантовац каже за Данас да током његовог истраживања диференцијални испити никад нису поменути, нити је то наведено о решењу о нострификацији Стефановићеве дипломе. Подсећа да је Мића Јовановић тврдио да су програми лондонске фирме и Факултета за пословне студије били идентични, а да су сада смислили причу о диференцијалним испитима, које ни сам Стефановић у малобројним изјавама о свом студирању није никад поменуо.

Мића Јовановић је на недавној конференцији за новинаре, поводом продаје Мегатренд универзитета, рекао да поседује комплетну документацију из које се види да су програми Мегатренд Интернатионал Еxперт Цонсортиум Лимитед и Факултета за пословне студије „готово идентични“, те да су чланови 119, 120, и 121. Закона о универзитету из 2002, који је тада важио, дали могућност да се диплома нострификује, да су факултети у томе били аутономни и да није морало да се иде ни у Министарство, ни у Комисију за акредитацију.

Јовановићеве наводе раније је потврдило и само Министарство просвете, које се у јулу, када су Стефановићеву диплому основних студија оспорили лидери Савеза за Србију и затражили инспекцијски надзор Факултета за пословне студије, прогласило ненадлежним.

„Законом о универзитету који је био на снази до доношења Закона о високом образовању 2005, а у време нострификације наведене дипломе, одредбама чл. 119. – 121. прописан је поступак нострификације и еквиваленције диплома, односно јавних исправа стечених у иностранству. Закон о универзитету није разликовао да ли се нострификација врши ради запошљавања или наставка школовања, а утврђивање испуњености услова за нострификацију дипломе вршио је орган који је спроводио поступак нострификације. Наведени закон је упућивао да веће одговарајућег факултета спроводи поступак нострификације дипломе, односно утврђује еквивалентност стране школске јавне исправе, те да се услови и поступак нострификације, односно утврђивање еквивалентности стране школске јавне исправе ближе уређује статутом универзитета и факултета. У вези са наведеним, потребно је обратити се Универзитету те након тога одговарајућем факултету за питања везана за нострификацију стране јавне исправе“, саопштило је Министарство просвете.

Бивши проректор Универзитета у Београду Живослав Тешић каже за Данас да постоји могућност да се страна диплома нострификује без полагања диференцијалних испита и да се у својој ранијој пракси као проректор и декан Хемијског факултета са тим сусретао. Као пример је навео нострификацију диплома стечених на неким америчким универзитетима.

Он није могао да каже какви су прописи били на снази у време када је Стефановићева диплома нострификована, али напомиње да је сада потребна потврда ЕНИК/НАРИК центра да је страна високошколска установа, на којој је диплома стечена, акредитована.

Јерков: Лажи и нелогичности

Потпредседница Демократске странке Александра Јерков сматра да Стефановић тиме што не може да оправда порекло своје дипломе, доводи у питање дипломе свих студената који су дипломирали на Универзитету Мегатренд, али и на свим осталим приватним универзитетима у Србији. Јерков за Данас каже да никад није добила одговор ни на један захтев, нити на посланичка питања која је постављала у вези са студирањем министра полиције. Она истиче да се „сваком новом изјавом Стефановић и они који га бране укопавају се све дубље у нелогичности и лажи у овом случају“.

– Очигледно је да просветна инспекција нема подршку Министарства да спроведе контролу и да министар Шарчевић и даље намерава да штити своје партијске другаре, баш као и у случају Високе медицинске школе у Чуприји, иако тиме наноси штету целом образовном систему – оцењује Јерков.

Весна Андрић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар