Почетна » НЕЗНАЊЕМ И НЕСТРУЧНОШЋУ ДО УГРОЖАВАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗЕМЉЕ

НЕЗНАЊЕМ И НЕСТРУЧНОШЋУ ДО УГРОЖАВАЊА ЕНЕРГЕТСКЕ БЕЗБЕДНОСТИ ЗЕМЉЕ

Саопштење СРЦЕ

од Жиг Инфо
0 коментар

Након десет година нестручог и бахатог управљања енергетским ресурсима Републике Србије од стране СНС кадра, праћених корупцијом несагледивих размера, дошли смо у позицију да нам Председник државе саопшти да ћемо један део предстојеће зиме можда и некако да прегурамо, али зато следећа зима – ко жив, ко мртав!

Сада када је дошао тренутак да се подвуче црта и плати цех апсолутне небриге за сектор енергетике у претходној деценији, Председник исказује паничан страх апропо актуелне енергетске ситуације и сеје утопистичке изјаве типа – уложићемо 30 милијарди ЕУР у сектор енергетике до 2030.године. Подсећамо да за десет година власти нису успели да заврше ни трећи блок ТЕ Костолац чија је инвестиција тек 750 милиона ЕУР. Истовремено Председник тражи стручну помоћ из иностранства за огроман новац обећавајући да ће то да нам реши несрећно наслеђе СНС власти у енергетском сектору. Уз плаћање скупог консалтинга у области у којој не мањка домаће памети, купују и инострану подршку за свој начин владања, а на штету грађана Србије.

Новопостављена министарка енергетике нам објашњава да ће нам 50МW увоза електричне енергије из Азербејџана решити очекивани дефицит електричне енергије у предстојећим зимским данима, не увиђајући да се ради о мање од 1% тренутно функционалног инсталисаног производног капацитета у Србији.

Штафету енергетике по формирању нове Владе преузео је лично Председник који се похвалио да је у буџету спремно Србије 2.5 милијарди УСД, а само два дана након тога, вероватно пошто му је указано да је то срамотно мала сума, водећи Вучићев министар је кориговао шефову тврдњом да у буџету имамо чак 303 милијарде РСД. То је требало да звучи убедљивије, али се превиђа да ЕПС добављачима дугује 2.5 милијарди УСД и када би се, као што закон налаже, добављачима ЕПСа из буџета исплатило оно што се реално дугује у буџету би остала болна нула.
Србија је енергетски доведена у ситуацију да се с правом питамо да ли ћемо се у мраку смрзавати у наредним данима. Неопходно је да се предузму болни кораци како будуће генерације не би страховале од мрака и смрзавања и како бисмо Србији повратили позицију енергетски стабилне и безбедне државе.
Јасно је да су за излечење енергетског сектора потребне деценије, под претпоставком да се одмах на адекватан начин крене у решавање постојећих проблема, уместо да се дају утопистичка обећања.

Покрет СРЦЕ ће наставити да инсистира на разјашњењу:
Ко то већ деценију чини режимску хоботницу која је уништила електроенергетски систем Србије уз апсолутно понижавање струке и наметање некомпетентних страначких кадрова.
Ко и како је омогући пљачку средстава и имовине јавних предузећа из сектора енергетике кроз кумовске и разне друге СНС блиске канале, као и корупцију у управљачким структурама јавних предузећа.
Како су потписивани директни уговори штетни по интересе државе и грађана мимо свих законских процедура и система јавних набавки којима је сектор електроенергетике доведен до просјачког штапа, а Србија посредно гурнута на руб економског колапса.

 

 

РЕСОР ЗА ЕНЕРГЕТИКУ ПОКРЕТА СРЦЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар