Почетна » Никола Петровић на суђењу КРИК-у: Јесам Вучићев кум, али нисам јавна личност

Никола Петровић на суђењу КРИК-у: Јесам Вучићев кум, али нисам јавна личност

од Други Пишу
0 коментар

Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића и бивши директор „Електромреже Србије“, у понедељак је на суђењу по његовој тужби против новинарки КРИК-а рекао да блискост са људима из власти не одређује да је он јавна личност.

Петровић је тужио новинарке због приче у којој су откриле да је имао офшор фирму преко које је тајно ушао у послове у Србији, али и купио авио-компанију од контроверзног бизнисмена Станка Суботића.

Петровић је рекао да он није јавна личност и да се због текста КРИК-а осећа угрожено.

„Сет прикупљених информација склопљен у један досије, мени даје осећај да сам под неком лупом, да ме нон-стоп неко прати и не даје приватност у животу“, казао је Петровић, преноси КРИК.

На питање адвокатице КРИК-а да ли је кум председника државе Александра Вучића, реаговао је судија Драган Нешић рекавши да је то општепозната информација, али је Петровић то и потврдио.

„Јесам“, рекао је. „Познајем многе из власти, али могу да кажем да нисам близак са њима и не видим да блискост са било ким одређује да ли сам јавна личност“, додао је.

Петровић је рекао да сматра да су подаци да је купио авио-компанију, назив те компаније, као и сви подаци о његовом пословању заправо лични. Додао је да је КРИК у тексту објавио ко су његови пословни партнери и да због тога људи не желе да сарађују са њим.

Судија Нешић није дозволио питање новинарке КРИК-а Весне Радојевић о томе да ли Петровићев адвокат скупља информације о томе где живе она и њена колегиница Драгана Пећо по његовом налогу или то самостално ради.

Петровић у тужби тврди да су новинарке КРИК-а незаконито користиле његове личне податке – иако су објављене информације о његовим компанијама из званичних докумената. Овом тужбом Петровић тражи затворске казне за новинарке КРИК-а – два месеца за Пећо и месец дана за Радојевић.

Он је тужио новинаре КРИК-а чак три пута – последња тужба пристигла је у мају ове године и то због приче у којој је откривено да је раније пословно сарађивао са Дејаном Станимировићем Маркосом, криминалцем који је 2020. године убијен у Колумбији.

Против новинара редакције КРИК од 2020. поднето је 12 тужби људи из власти или њима блиских. Чланови редакције, али и бројне међународне и домаће медијске организације, сматрају да су у питању СЛАПП тужбе, чији је циљ застрашивање и ућуткивање новинара КРИК-а.

Фото Vesna Lalić

КРИК/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар