Почетна » Николић државницима купује радове уметнице за коју ниједан стручњак НИЈЕ ЧУО

Николић државницима купује радове уметнице за коју ниједан стручњак НИЈЕ ЧУО

од admin
0 коментар

За Марију Јовановић у свету уметности готово нико није чуо, а Томислав Николић јој је доделио израду протоколарних поклона у вредности од 900.000 динара, и то без тендера, сазнаје „Блиц”.

Те паре ће порески обвезници Србије издвојити за израду 53 уметничка дела малог формата које ће председник даривати светским државницима. Иста особа је и прошле године добила овај посао, опет без позива за подношење понуде другим уметницима, а тада јој је у џеп за 58 слика отишло 1.124.000 динара.

Каквим опусом је заслужила привилегију да две године добија посао, школованим уметницима није јасно.

Извор „Блица” из Председништва каже да је препорука за овај посао то што се Николићу допадају њена дела.

– Да се расписује тендер, не би Јовановићева добила посао јер би неко понудио нижу цену.
Цена једног рада биће око 16.500 динара. То није јефтино, јер се ради о малим форматима. Многи уметници су незадовољни, али председник жели само радове Марије Јовановић – објашњава наш саговорник.

Историчар уметности Никола Кусовац каже за „Блиц” да је непримерено да се такви послови дају неафирмисаним ауторима.

– Такви послови се у свету дају искључиво најпрестижнијим професионалцима, и то уз консултацију са Министарством културе – каже Кусовац.

Одговоре нисмо успели да добијемо ни од Марије Јовановић. У незваничном разговору смо сазнали да је она по образовању информатичар и да се овим послом бави од 2000. године.

– Излагала сам у Етнографском музеју и у Херцег Новом на манифестацији Ноћ културе – рекла је Јовановићева.

Управа за јавне набавке је дала сагласност да се посао одобри без тендера, али тек након додатног образложења председника.

„Из вашег навода се види да имате потребу за набавком уметничких предмета Марије Јовановић јер председник жели да их изради ова ауторка. Образложење прихватамо, али Управа не улази у целисходност набавке“, поручују из Управе за јавне набавке.

С. Вукашиновић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар