Почетна » Николић: Спреман сам да одем у Сребреницу и одам почаст жртвама

Николић: Спреман сам да одем у Сребреницу и одам почаст жртвама

од admin
0 коментар

Председник Србије, Томислав Николић, обратио се саопштењем где је истакао да је спреман да оде у Сребреницу и ода почаст жртвама “страховитог злочина” и апелује да престану вербални сукоби

Председник Србије, Томислав Николић, обратио се саопштењем где је истакао да је спреман да оде у Сребреницу и ода почаст жртвама “страховитог злочина” и апелује да престану вербални сукоби.

Председник Србије Томислав Николић апелује да престану вербални сукоби и иницијативе које још више продубљују ожиљке породица страдалих и онемогућавају помирење у региону.

Иницијатива Велике Британије да СБ Уједињених Нација усвоји Резолуцију о Сребреници нимало неће допринети помирењу у региону, нити ће спречити да се слични злочини десе у будућности. Напротив, на тај начин незадовољство ће само додатно ескалирати, зато што породице жртава неће добити моралну сатисфакцију и разумевање за свој бол.

Сукоб на територији БиХ је изазвао страдања цивила свих националности и вера и било какво негирање те чињенице, извртање истине, њено увеличавање или умањење, неће се негативно реперкутовати само на народе који су непосредно погођени, већ и на иницијаторе. У основи помирења мора бити правда, а у основи правде је истина и човечност. Да не спомињемо бол народа који су поред српског били жртве, као што су Јевреји, Јермени, Роми, ако Сребреница постане симбол геноцида.

Поражавајући су покушаји да се један народ означи као геноцидан. Срби су народ који је током два светска рата далеко више страдао од осталих, који је страдао и током сукоба у БиХ. Застрашујућа је неправда да се Србима ускраћује право на исказивање поштовања према сопственим жртвама, штавише покушаји иду у правцу означавања српског народа као геноцидног.

Што се тиче изјаве председавајућег председништва БиХ Младена Иванића да председник Србије Томислав Николић дели Србе са ове и оне стране Дрине, не постоји ниједан аргумент за такву констатацију.

Председник Србије позива на јединство свих релевантних политичких чинилаца да усмере своје активности, било да се ради о изјавама, или радњама на постизање компромиса у интересу свих грађана, помирења и мира у региону. Председник је био спреман да дође у Сарајево и сад је спреман да оде и у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина.

Председник је истовремено изразио спремност да заједно са члановима председништва ода почаст страдалима свих вероисповести на местима које ти народи изаберу. Од српског члана председништва БиХ, председник Николић очекује сарадњу и разумевање у најбољем интересу Срба у Босни и Херцеговини. Што се тиче навода Иванића о тренирању строгоће, председник Републике то не жели ни да коментарише.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар