Почетна » НИКОЛИЋЕВА ЦРКВА БИЋЕ ЖЕНСКИ МАНАСТИР Храм освештава Патријарх Иринеј, а само мозаик кошта 3.000 евра ПО КВАДРАТУ

НИКОЛИЋЕВА ЦРКВА БИЋЕ ЖЕНСКИ МАНАСТИР Храм освештава Патријарх Иринеј, а само мозаик кошта 3.000 евра ПО КВАДРАТУ

од admin
0 коментар

Црква коју је у родној Бајчетини градио Томислав Николић са супругом Драгицом је завршена. Новоподигнути храм вредности од око милион евра биће освештан у суботу, а служиће патријарх Иринеј, сазнаје „Блиц“.

Николићи ће се и дефинитивно уписати у задужбинаре. Црква посвећена Светом великомученику Димитрију почела је да се гради пре око три године. Док у Крагујевцу нема довољно обданишта и сређених болница, а у Бајчетини ни продавница (школа је угашена пре око 30 година), Николићева задужбина има и мозаик. Веома скуп начин унутрашњег украшавања цркве који је Николић плаћао кошта од 1.000 до 3.000 евра по квадрату. Када се уђе у цркву оно што познаваоцима одмах пада у очи је чињеница да је Николић прошарао цркву мозаицима баш као и некадашњи српски владари Карађорђевићи Опленац. Задужбина краљевске породице Карађорђевића грађена је, међутим, тако да покаже моћ владара и династије.

Мајстори вредно раде да заврше до суботе

Осим мистерије да се не зна којим је новцем Николић градио храм и завршио га са све скупоценим унутрашњим уређењем за три године, за ову цркву је већ везано и прво чудо.

Николићева црква је на почетку градње била административно у суседној, Жичкој епархији, а сада припада Шумадијској. Према сазнањима „Блица“, владика шумадијски Јован молио је владику жичког Јустина да му да тај комад Бајчетине.

– И овај је пристао. Владика Јован у оно време Николићеве моћи је пошто-пото хтео да председникова задужбина буде у његовој епархији. И ето сада јесте, испунила му се жеља – каже „Блицов“ извор из Патријаршије.

Ни ту није крај изненађењима. Поред цркве завршен је и конак, који међутим није саграђен случајно. Како сазнајемо, и супруга Драгица има неке жеље. А њена је да ту у Бајчетини буде женски манастир.

– Она је то одмах рекла. Не само црква, већ да ту буде женски манастир, и на томе инсистирала од почетка. Зато и има конак – каже „Блицов“ саговорник.

Томислав и Драгица Николић

За сада, у суботу, на Светог мученика Исидора и мученика Максима, биће освећење новосаграђеног храма, а владика шумадијски Јован саслуживаће његовој светости патријарху Иринеју.

Иначе, Николић се до сада ниједном није изјаснио колико је новца потрошио. Он је на месту председника Србије имао плату нешто мало више од сто хиљада динара, а супруга Драгица је домаћица. Примера ради најефтинија варијанта мозаика кошта око 1.000 евра по квадрату. Често се користе и коцкице од позлаћеног или другачијег венецијанског стакла. У Бајчетини има и таквих, а оне у набавци коштају 170 евра по килограму. За један квадратни метар фреске потребно је 12 килограма таквих коцкица, што значи да у цркви има и делова мозаика где само материјал кошта 2.000 евра по квадрату.

У уметничком тиму унутрашњег уређења цркве била је супруга Драгица Николић, за коју се прича да већ годинама ради иконе. Према незваничним наводима, понекад је имала и покоју сугестију око мозаика.

Палмине палме и Драгичин лустер

Епархија шумадијска има још политичара задужбинара. Прошле године Цркву Светог Јована Крститеља у Кончареву даровао је Цркви Драган Марковић Палма. Владика шумадијски Јован му је чак сугерисао да као ктитор има своју фреску “и да се она налази у цркви међу свецима”. Палма се није сложио и није прихватио тај предлог, али је прокоментарисао „политичари нису свеци, политичари су променљиви, свеци су вечити“. Међутим, у порти цркве Палма је засадио палме, које су током зиме иза нас измрзле.

Драгица Николић у Епархији шумадијској завршила је народски речено лустеру (полијелеју – велики свећњак који виси насред цркве). Тако Црква светих арханђела Михаила и Гаврила у Манастиру Вољавча код Страгара има на полијелеју од кованог гвожђа исписано име и презиме бивше прве даме Србије.

У Епархији шумадијског међу ктиторима је и сестра Карића.

Владика Јован: Памтиће га поколења

Јуче није било могуће добити владику шумадијског за коментар. Међутим, он је свој став изнео током градње цркве:

– На овај начин Николић се уврстио у ред оних владара Србије које ће поколења памтити заједно са онима који су свом народу остављали цркве и задужбине, насупрот оним владарима Србије који ће остати упамћени по разарању Цркве и рушењу и затварању цркава и задужбина – рекао је владика шумадијски Јован.

 

Жељка Јевтић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар