Почетна » Нисам пристала да будем пион: Зорана Михајловић о разлозима зашто није у новој влади Србије

Нисам пристала да будем пион: Зорана Михајловић о разлозима зашто није у новој влади Србије

од Други Пишу
0 коментар

Нисам пристала да будем пион, то је разлог зашто смо данас овде. Увек сам попу говорила да је поп, а бобу да је боб, изјавила је Зорана Михајловић на опроштајној конференцији за новинаре, поводом њеног изласка из Владе. Србије.

Михајловић је поручила да ће остати у политичком животу Србије.

Нагласила је да је њен став Србија на западу, Србија у Европи и да за став „са СНС-ом или без СНС-а има времена“.

Она је у видно емотивном стању нагласила да ће њој лично били лакше да не гледа људе који „користе СНС као џубокс за богаћење“, а да ће вероватно и њима бити лакше да не слушају како им она то говори.

„Председник врло добро зна где треба да идемо и какве одлуке да донесемо. Ја ту јесам била у мањини као неко ко се залаже да Србија буде на западу а не на истоку, али то не значи да ми који смо у мањини нисмо у праву. Не знам колико је наша нова влада проевропска, али је просрпска. А о мојим конкретним плановима сачекаћемо пар месеци“, изјавила је министарка.

„Остајем у политици. Желим да радим за своју државу и свој народ. Сматрам да је Србији место у Европи и ЕУ, увек ћу се борити да Србија буде на западу, а не на истоку“, поручила је она додајући да ће наставити да делује у сфери енергетике, економије и ЕУ интеграција.
На питање да ли сноси одговорност за стање у ЕПС-у, Михајловић је рекла да је Министарство урадило све како треба, али и упозорила да уколико се не промени начин управљања овом компанијом „биће великих проблема“

Она је рекла и да се Старица не руши већ сређује.

„Старица се не руши, на њој се не врши експлоатација никад ни неће.
Она мора да се среди и не зато што је нешто лоше урадио Зиђин. Нажалост ранији РТБ Бор вероватно није ни имао ни новца ни времена да се тиме позабави. То су неке историјске ствари које су нас сачекале“, истакла је Михајловић.

Такође, из домена њеног министарства био је и пројекат Рио Тинта за вађење литијума у Јадру.
На питање о тој теми она је одговорила да је литијум критична минерална сировина за зелену транзицију, енергетику и развој.

Михајловић је имала пуно сукоба са колегама у влади, као на пример са Александром Вулином, коме је пре само неколико дана поручила да је “неморално и лицемерно да неко седи у Влади Србије којој је приоритет чланство у ЕУ, а прича да земља не треба да буде део Уније” коментаришући његову изјаву да Србија не треба да уђе у ЕУ. Он је одвратио да је “љута зато што по трећи пут није постала премијерка”.

Међутим, чини се да су значајније трзавице између ње и премијерке Ане Брнабић. Иако њихово не слагање траје бар пет година, недавно се разбуктао због интервјуа министарке енергетике новинама Нова.
Иако у самом интервју нема ничег спорног, за премијерку Брнабић „није фер и није људски“ што је Зорана Михајловић дала интервју за Нову, односно „медију који је директно у власништву Драгана Ђиласа, медију који најгоре говори о председнику Александру Вучићу и његовој породици“.

Први „инцидент“ догодио се 2017. године, када је говор премијерке Ане Брнабић на конференцији за медије „Дуинг бизнис 2018: Јачање конкурентности Србије“, изазвао необичну реакцију министарке.

Михајловић је најпре премијерку гледала у неверици, потом се иронично насмејала, климала главом, а затим је преврнула очима док се Брнабић захваљивала НАЛЕД-у (из ког је дошла у владу) због скраћивању рока за издавање грађевинских дозвола. Тада је Михајловић била министарка грађевине и њено министарство је било задужено за спровођење ове реформе.

Пре месец дана Данас је писао да ће трансформација СНС у Блок Србија, нови блок који је Александар Вучић најавио а чија идеја би била да се стави акценат на оријентацију “ни запад ни Русија већ српски интереси” ће са собом носити и обрачун са прозападном струјом у Српској напредној странци у првом реду са досадашњом министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић.

Зорана Михајловић, иначе доктор економских наука у политику је ушла као члан Г17 плус, а на власт као саветница Мирољуба Лабуса, потпредседника Владе Србије, за енергетику и заштиту животне средине.

Потом је 2010. постала члан Српске напредне странке, а у владу као министарка енергетике и заштите животне средине је ушла 2012. године.
У влади 2014. године била је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а на чело Министасртва енергетике и рударства вратила се у октобру 2020. године.

Е. Д.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар