Почетна » НМЗ: Београд на води доо припрема уништење парка код Хотела Бристол

НМЗ: Београд на води доо припрема уништење парка код Хотела Бристол

од Други Пишу
0 коментар

У току је јавни увид у урбанистички пројекат за изградњу подземне гараже у парку код споменика културе Хотела Бристол на Савском венцу којим је планирано уништење парка под велом реконструкције. Израду урбанистичког пројекта финансира Београд на води доо. Планираном „реконструкцијом“ парка је предвиђено да се задржи свега 5 од постојећих 86 стабала у парку па ће грађани остати без готово свих одраслих стабала да би се обезбедило 450 паркинг места у подземној гаражи у 2 нивоа.

Урбанистичким пројектом је планирано да се на кров гараже која ће заузимати 70% укупне површине парка постави „зелени кров“ дебљине 1.7 до 2м на којем треба да се засади између осталог ново дрвеће. Постојеће дрвеће је висине и до 20 метара а платан и кестен којима парк обилује имају дубок корен за који свакако није довољно 2 метра земље са све простором за садњу садница. Као један од начина заливања новог зеленила је планирано сакупљање воде из дренажног система којим се одводи вода са крова гараже, однсно заливање пречишћеном отпадном водом. Изградњом новопланиране саобраћајнице и неколико улаза у гаражу ће се додатно смањити површина парка. Предвиђено је и привремено измештање споменика Крст са Мале пијаце.
Овај парк је такође и простор за прелет и миграцију строго заштићених врста птица и налази се у оквиру еколошки значајног подручја „Ушће Саве у Дунав“ еколошке мреже Републике Србије.

Иако је у урбанистичком пројекту наведено да ће ово бити јавна гаража оправдано сумњамо да је ова гаража заиста намењена грађанима. Подсећамо да је у урбанистичком пројекту за „реконструкцију“ односно рушење Старе поште у Савској наведено да ће се паркинг места за нови комерцијални објекат „Културни центар“ који ће бити изграђен уместо Старе поште обезбедити изградњом подземне гараже у парку код Хотела Бристол.

Тренутно је на јавном увиду други урбанистички пројекат за реконструкцију, адаптацију и санацију Хотела Бристол. Овај урбанистички пројекат се такође ради за потребе фирме Београд на води доо. У овом урбанистичком пројекту је наведено да пошто не може да се реализује потребан број паркинг места на парцели на којој се налази споменик културе Хотел Бристол чија је реконструкција већ у току да ће се паркирање решити изградњом гараже у парку поред Хотела Бристол.

На рендеру подземне гараже у парку код Хотела Бристол се види и шестоспратница на парцелама иза хотела. Изградњу ове шестоспратнице од 40.000 квадрата финансира Београд на води доо. Овај стамбено-пословни објекат ће имати 169 станова, 5 локала, затворени базен и 268 паркинг места у подземној гаражи. Иако су предвиђена паркинг места за овај објекат постоји велика вероватноћа да ће гаражу у парку код Хотела Бристол највише користити станари овог али и других објеката у Београду на води јер куповина гаражних места није обавезна приликом куповине стана.

Планом генералне регулације Београда, планом вишег реда, је за подручје парка планирана намена јавна зелена површина. Такође Планом генералне регулације мреже јавних гаража уопште није предвиђено прављење јавне гараже на овој локацији. Једино што ће бити резултат ове „реконструкције“ парка је да ће грађани остати без једне од ретких преосталих зелених површина у овом делу града док ће гаражу користити станари и посетиоци Београда на води.

Можда ти се свиди

Оставите коментар