Почетна » НМЗ:У току је увид у урбанистички план који омогућава експлоатацију и истраживање руда између Авале и Космаја

НМЗ:У току је увид у урбанистички план који омогућава експлоатацију и истраживање руда између Авале и Космаја

од Други Пишу
0 коментар

У току је рани јавни увид за Просторни план подручја посебне намене за Авалу и Космај којим су планирани експлоатација и истраживање руда. Експлоатација руда је планирана на подручју Шупље стене, старог рудника цинабарита под Авалом, а истраживање руда на подручју општина Вождовац, Сопот и Барајево. План обухвата површину од преко 450 квадратних километара.

Иако је наведено да је циљ израде овог плана заштита Авале и Космаја као предела изузетних одлика, очување природних ресурса и заштита и унапређење животне средине из планиране намене површина се јасно види да је главни циљ израде плана заправо истраживање руда. Готово цело подручје планирано за истраживање руда које обухвата око четвртину укупне површине плана се налази под шумом.

Авала је једино налазиште цинабарита – сулфида живе у Србији, а овде је пронађен и нови минерал авалит. Цинабарит је иначе коришћен још у доба неолита у Винчи за прављење црвене боје којом су украшаване посуде. На подручју Авале се налазе и лежишта живе, олова, цинка и сребра. Стари рудник цинабарита Шупља стена у подножју Авале је споменик природе геолошког карактера и археолошки локалитет, а у близини подручја планираног за експлоатацију руда се налази и дечије одмаралиште Шупља стена.

Авала и Космај су заштићени предели изузетних одлика који имају веома богату флору и фауну. Авала има око 597 биљних врста и 67 врста птица, од којих је 21 врста заштићена, а Космај има 557 биљних врста и 96 врста птица. Ово подручје је богато минералним, термалним и термоминералним водама, шумом и обрадивим земљиштем. За Авалу и Космај постоји просторни план подручја посебне намене из 2014. године за који је уредбу о утврђивању плана донео Александар Вучић који је тада био премијер.

Закон дозвољава да се просторни план подручја посебне намене донесе и за подручје са могућношћу експлоатације минералних сировина, што је судећи по планираној намени земљишта овде очигледно случај јер о заштити природе нема ни говора. Ову врсту плана усваја Влада Републике Србије, а планови овог типа су донети за Београд на води и Национални фудбалски стадион. Апелујемо на грађане да у што већем броју поднесу примедбе на план како би спречили његово усвајање. Примедбе на план могу да се пошаљу Министарству грађевинарства до 2. фебруара.

Можда ти се свиди

Оставите коментар