Почетна » НОВА С: Прећутали прве заражене због прикупљања потписа

НОВА С: Прећутали прве заражене због прикупљања потписа

од admin
0 коментар

“Био је у питању импортовани случај – та особа је изолована, хоспитализована и није се даље проширило”, рекла је др Кисић у вечерашњој емисији “Око” на Радио-телевизији Србије.

Ова информација – да је први случај коронавируса откривен 1. марта – представља новост за грађане Србије: јавност је о датуму појављивања коронавируса у Србији обавештена 6. марта, на конференцији за медије министра здравља Златибора Лончара, који је тада потврдио да је у Србији изолован први случај.

Др Кисић је на РТС-у рекла и да је два дана касније – дакле, 3. марта – забележен и други случај коронавируса у Србији:

“Ту се већ десила локална трансмисија”, рекла је др Кисић.

Поставља се питање – због чега су грађани Србије тек 6. марта сазнали за први случај заразе, ако је, према речима др Кисић, први случај забележен 1. марта, а већ код другог случаја (3. марта) дошло је и до локалне трансмисије?

Одговор, вероватно, лежи у догађајима који су се десили између 1. и 6. марта.

Тог 1. марта, председник државе се налазио у посети САД и тада се састао са Мајклом Кирбијем и Метјуом Палмером.

Посету Америци Вучић је завршио 3. марта, а сутрадан, 4. марта је расписао парламентарне изборе. Дакле, три дана након што је откривен (не и обзнањен) први случај коронавируса у Србији.

Одмах по расписивању избора, огроман број људи је отишао у месне и локалне одборе СНС-а да приложи свој потпис за листу “Александар Вучић – За нашу децу”. Фотографије из таблоида сведочиле су о огромним гужвама у просторијама СНС-а током 4. и 5. марта – данима након што је откривен први случај коронавируса, који је још увек био непознат јавности.

Потписи су скупљени у рекордном року и 5. марта је СНС предала потписе Републичкој изборној комисији.

Сам Вучић се 6. марта – дана када је министар Лончар изјавио да је откривен први случај – хвалио да је 90.000 људи дало потписе за СНС.

Тог истог дана, 6. марта, коментаришући коронавирус, Вучић је рекао да у свету 25 пута више људи умире од уједа комарца него од коронавируса, те да њега брине “да ли ће пут Прељине – Пожега каснити”.

Питање за надлежне је следеће: Колики број људи је угрожен тиме што се пет дана ћутало о коронавирусу у Србији, а широм земље на десетине хиљада људи било у блиском контакту зарад давања потписа СНС-у?

 

Радмило Марковић, Нова С

Можда ти се свиди

Оставите коментар