Почетна » НОВИ БРОЈ Да ли ће дођи до смањења броја одборника у Гроцкој?

НОВИ БРОЈ Да ли ће дођи до смањења броја одборника у Гроцкој?

од admin
0 коментар

Све више се врше припреме за локалне и покрајинске изборе у Србији. Још се не зна тачно њихово одржавање, али све чињенице говоре да ће они бити 20. Децембра 2015 године.

Према информацијама Жиг Инфа, из извора блиских владајуће коалиције окупљене око СНС-а у Гроцкој, за следеће локалне изборе смањиће се број одборника у Гроцкој са 35 на 21. Тачније на некој од наредних, јесењих седница СГО Гроцка, требало би да се донесе одлука о смањењу одборника а која ће ступити на снагу након одржавања следећих избора. Аутоматки ће се смањити и број чланова већа.

Иако то делује као охрабрујућа вест, коју ће првенствено СНС представљати као јако позитивну, у глобалу је питање да ли ће то баш тако бити. Наиме, смањивањем броја одборника, биће потребан већи број гласова по одборнику. Ако је раније, у просеку, тебало око 1500-1600 гласова како би се прешао цензус  и добила два одборника, сада ће тај број бити довољан за једног одборника. То аутоматски доноси да ће сада борба за прво место на листи бити далеко већа, него раније када су се гледала прва два места на изборним листама странака. Добро је што ће се мање странке и удружења, фактички овим потезом малтене угасити јер ће се тешко постићи жељена бројка за одборницима.

С друге стране, СНС у овакав изборни процес ће одговарати. За СНС је познато да има своје редовно гласачко тело које излази на изборе, док је велика већина гласача неопредељена и уопште на њих не излази. Узимајући у обзир да ће се избори догодити за други дан највеће српске славе- Светог Николу, рачуница је и више него позитивна за СНС. Тако ће се опет десити да СНС добије власт на малом излазношћу гласача или на четвртини укупне популације.

 

За Жиг Инфо
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар