Почетна » Нови оптимиазам: У Суботици одржана трибина недељника Време – Могу ли промене да крену са локала?

Нови оптимиазам: У Суботици одржана трибина недељника Време – Могу ли промене да крену са локала?

од Жиг Инфо
0 коментар

Трибина на којој су разматрана питања локалне политике и активизма у периоду након недавних локалних избора, одржана је у петак, 28. јуна, у Суботици, у организацији недељника „Време“.

Учесници трибине „Могу ли промене да крену са локала?“ нагласили су важност активног учешћа у политичком животу и потребу за локалним променама како би се створила алтернатива тренутном режиму. Међу говорницима су били главни уредник недељника Време, Филип Шварм, Јелица Минић из Европски покрет у Србији, одборник у Скупштини града Суботице Лука Вучинац, студенткиња Јована Филипић, Бранислав Грубачки, посланик у Скупштини АП Војводине.

Одборник у Скупштини града Суботице, Лука Вучинац, изјавио је да су последњи парламентарни и локални избори показали висок ниво неправилности, уочених не само у Београду, већ широм Србије па тако и у Суботици. Како је оценио бојкот избора 2020. године довео је до проблема, јер опозиције није било у институцијама.

„Од бојкота избора 2020. године кренули смо из минуса. Разлика између децембарских и недавних локалних избора је велика. Нисмо имали кандидате са довољно поверења грађана и кампања је била изузетно тешка због немогућих услова. Зато је важно учешће у локалној власти јер омогућава надзирање те власти”, каже Лучинац.

Лучинац је истакао да у Суботици грађани страхују од режима, бојећи се да због учешћа на активностима које не оганизује власт могу добити отказ.

И посланик у Скупштини АП Војводине, Бранислав Грубачки, осврнуо се на бојкот из 2020. нагласивши да је то допринело да СНС влада четири године без опозиције, због чега грађани нису могли да прате шта се дешава у локалним парламентима. Оваква ситуација је чинила опозиционо деловање веома тешким, истиче он. Грубачки сматра да постоји начин како даље и како учествовати у овој политичкој игри.

„Људи, уколико желе да буду део промена, морају се укључити у политички живот, конкретно кроз изборе. Морамо се борити на различите начине, у различитим сферама како бисмо скинули ову криминалну хоботницу са власти,” истакао је Грубачки.

Студенткиња Јована Филипић изјавила је да треба деловати и примером довести до промена.

„На крају дана, уколико нема политичког притиска за неку промену, то се неће догодити. Морамо да се побунимо као опозиционо оријентисани грађани. Локалне теме нису питање идеологије већ функционисања града,” нагласила је.

Указујући да се политичко деловање не може заснивати само на противљењу, Јелица Минић из Европског покрета у Србији, изјавила је да опозиција мора имати јасну визију и циљеве. Како је истакла потребно је да опозиција има програмски приступ, с обзиром да некада није јасно шта тачно опозиција жели у кључним областима.

„Суштина је у ономе ‘за’, а не само ‘против’. Изградња те структуре није лака и то је обавеза странака,” рекла је Минић.

Минић је такође критиковала одлуку о бојкоту локалних избора.

„Ми као организација цивилног друшта смо се побунили против бојкота. Донети одлуку да се након успеха у децембру 2023. иде на бојкот је било јако тешко разумети јер људи су очекивали да те странке учине тај корак заједно”, истакла је она.

Главни уредник недељника “Време” Филип Шварм оценио је да би успех група грађана на локалу могао бити почетак промена на локалном нивоу. Шварм је оценио значајним успехе опозиције и локалних покрета у градовима као што су Ниш, Чачак, Пирот, Крагујевац и Горњи Милановац, наводећи да су успели да артикулишу проблеме и представе решења прихватљива грађанима.

„Идеја је привући и убедити људе. Мислим да се из избора може научити то да треба ући с темама и проблемима који занимају све грађане, понудити решења и на основу тога деловати”, рекао је Шварм.

Он је додао да је данас питање да ли је опозиција требало да наступа заједно.

“Циљ није само постојање већ да се уради нешто за јавност. Сарадња на техничким питањима, улазак у локалне скупштине, то је једини начин да се људи докажу и мобилишу. Идеја је привући и убедити,” додао је Шварм.

Видео

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар