Почетна » Нови оптимизам: Суспензија професорке Јанков притисак на неистомишљенике власти

Нови оптимизам: Суспензија професорке Јанков притисак на неистомишљенике власти

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Нови Оптимизам најоштрије осуђује одлуку директора Зрењанинске гимназије да суспендује професорку социологије Сенку Јанков, након што је како се наводи у одлуци „у google учионици” окачила плакат „Зрењанин против насиља” и тиме позвала ђаке да „заједно са професорима изађу на протест против насиља”.

Покрет Нови Оптимизам, не желећи да улази у правну структуру тог дела и консеквентно тиме одлуку надлежних, саопштава да је ово више од обичне суспензије за наведени прекршај.

Сматрамо да је одлука о „привременом удаљавању са рада” професорке Јанков политички мотивисана и у актуелном моменту представља притисак на познату зрењанинску интелектуалку и активистикињу, грађанку која својим професионалним и друштвеним ангажовањем храбро износи своје ставове и доприноси успостављању демократије у Србији.

„Одлука против професорке Јанков је својеврсна освета због њеног ангажовања и учествовања на протестима против насиља, али и у бројним грађанским акцијама током којих се она залаже за подизање критичке свести код младих и у друштву уопште,” саопштава Нови Оптимизам.

Сматрамо да је позадина ове одлуке застрашивање просветних радника, и то у гимназији која мора бити светионик промовисања и развијања критичке и прогресивне мисли.

За нас је неприхватљиво да се таргетирају појединци, наставни радници, чија мисија није само да неког нешто науче, већ да константно ученике позивају на размишљање, друштвено ангажовање, разумно приступање аргументима, да истражују и креирају своје ставове, траже одговорност институција увек и свуда, сами буду одговорни чланови друштва и постану друштвено емпатична бића.

Социолошкиња Сенка Јанков је позната зрењанинска професорка, која на основу свог наставног, ваннаставног и друштвеног ангажовања може бити само пример како се појединац бори за боље друштво и грађанску Србију.

Она је истакнута наставна радница, чланица је Тима за превенцију насиља у школи, руководилац секције „Друштво у дигиталном оку” и води Ученички парламент. Са ученицима често учествује у ваннаставним друштвеним активностима.

Јанков са својим ђацима годинама обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста, и увела је Зрењанинску гимназију у пројекат Министарства просвете – Учење о Холокаусту. Ова зрењанинска професорка је са ученицима снимила филм о Ивану Ивањију и допринела да се у школи чује сведочење потомака преживелог Холокауста.

Сенка Јанков је 2020. по избору читалаца Листа Зрењанин изабрана за „Личност године”. Чланица је Управног одбора Покрета „Нови Оптимизам”.

Свестрано ангажовање омиљене зрењанинске професорке треба да буде лекција онима који данас из позиције моћи доносе политичке одлуке против слободног човека.

Можда ти се свиди

Оставите коментар