Почетна » НОВИ ПАРЛАМЕНТ Сутра конститутивна седница Скупштине Србије

НОВИ ПАРЛАМЕНТ Сутра конститутивна седница Скупштине Србије

од admin
0 коментар

Председница Народне скупштине у претходном сазиву Маја Гојковић сазвала је за сутра прву седницу новог сазива републичког парламента.

Како је саопштено из Скупштине Србије, на дневном реду прве седнице је пет тачака – потврђивање мандата посланика, избор председника Народне скупштине, избор потпредседника, именовање генералног секретара и избор чланова радних тела Народне скупштине.

Седница ће почети сутра у у 10 сати.

Субота је последњи рок за конституисање новог сазива парламента, у који ће ући укупно десет изборних листа.

Седницом ће председавати Драгољуб Мићуновић (86) са листе ДС као најстарији посланик, а према Пословнику помагаће му најмлађи парламентарац.

После потврђивања мандата, народни посланици полажу заклетву.

Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!

Текст заклетве народних посланика

Црвени тепих и гарда Војске Србије

Нове посланике републичког парламента сутра ће уочи почетка прве седнице дочекати црвени тепих и свечана јединица Војске Србије на улазу у здање на Тргу Николе Пашића.

На почетку седнице биће изведена химна „Боже правде“, за коју ће бити задужен Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше.

Нови парламентарци ће, сходно уобичајеној пракси, на првој седници добити и збирку прописа.

Како је Тањугу речено, очекује се да прву седницу 11. сазива републичког парламента са галерије прате студенти Правног факултета, чланови Републичке изборне комисије…

Гојковићева поново председница парламента

Поред потврђивања мандата, на првој седници се бира нови председник Скупштине, затим потпредседници и именује се генерални секретар. За председника Скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја посланика.

Лидер Српске напредне странке (СНС) и мандатар Александар Вучић најавио је да ће председница Скупштине поново бити Маја Гојковић.

Позиција и опозиција

СНС заједно са коалиционим партнерима у новом скупштинском сазиву има 131 од 250 посланика, коалиција СПС-ЈС 29 посланика, Српска радикална странка 22, Покрет Доста је било и Демократска странка по 16, СДС-ЛДП-ЛСВ 13 и ДСС-Двери по 13 мандата.

Међу мањинским странкама, Савез војвођанских Мађара има четири посланика, Бошњачка демократска заједница Санџака и Странка демократске акције Санџака по два посланикаа, Партија за демократско деловање и Зелени Србије по један мандат.

Од дана конституисања Скупштине почиње да тече рок од три месеца за формирање нове владе, а Вучић је пре неколико дана најавио да ће нова влада бити изабрана до 16. јуна.

 

(Tanjug , Beta )

Можда ти се свиди

Оставите коментар