Почетна » Новинар листа Данас тужио Владу Србије

Новинар листа Данас тужио Владу Србије

од admin
0 коментар

Новинар листа „Данаса“ поднео је тужбу Управном суду због тога што Влада Србије није доставила одговоре том листу колико је нових људи запослено у јавном сектору прошле године упркос забрани запошљавања до 2016, објавио је данас тај београдски дневник.

Лист је навео да је тужба против Владе Србије, односно њене Комисије за давање сагласности за нова запошљавања поднета јуче.

„Данас“ је пренео да Влада Србије није одговорила на два захтева за приступ информацијама од јавног значаја, које је лист упутио 22. октобра прошле и 10. фебруара ове године.

Дневник је додао да је најпре те податке покушао да добије од надлежног Министарства финансија, којем је повереник за информације од јавног значаја због тога написао две новчане казне – од 20.000 и 180.000 динара.

На поновљени захтев Министарство финансија је ипак рекло да нема податке о томе колико је људи запослено у јавном сектору само током прошле године и да се лист обрати Влади Србије.

„Пошто на исто питање, два пута постављено, Влада није одговорила, а имајући у виду да повереник Родољуб Шабић нема овлашћења да реагује у случају неодговарања ове институције, једини начин за ‘жалбу’ је подношење тужбе за ‘ћутање управе’ Управном суду“. навео је дневник.

Лист је подсетио да је Влади 10. фебруара поставио питање: „Колико је Комисија за давање сагласности за нова запошљавања и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава дала сагласности за запошљавање нових људи од усвајања забране запошљавања у јавном сектору поčетком децембра 2013. до 1. фебруара ове године? Колико је за коју институцију одобрено нових запослења у истом периоду?“.

Почетком децембра Скупштина Србије усвојила је забрану запошљавања у јавном сектору до 31. децембра 2015. године. С друге стране, одлучено је и да нови могу бити запослени само уз сагласност комисије Владе Србије на предлог министарства или другог надлежног органа.

На челу те комисије тренутно се налази државни секретар у Министарству финансија Ненад Мијаиловић.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар