Почетна » Новинарима забрањено да поставе питања шефу ОЕБС-а на конференцији: Страх да неко не покрене тему избора?

Новинарима забрањено да поставе питања шефу ОЕБС-а на конференцији: Страх да неко не покрене тему избора?

од Други Пишу
0 коментар

Јан Борг председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у посети је Србији. Након састанка са министром спољних послова у техничком мандату Ивицом Дачић одржана је конференција за медије, али новинарима није било дозвољено да постављају питања.

На конференцији за медије која је организована након састанка Ивице Дачића министра спољних послова у техничком мандату и Јан Борга председавајућег ОЕБС-а било је речи о Косову, људским правима, слободама, али и препорукама ОДИХР-а за унапређење изборног процеса у Србији. Међутим, новинари нису били у прилици да постављају питања.

С обзиром на то да су избори веома актуелна тема у Србији, као и (не)спровођење препорука ОДИХР, било је очекивано да ће новинари имати прилику да питају председавајућег ОЕБС-а о овој теми. Међутим, имајући у виду да је већ почела нова изборна кампања, одлучено је да је најбезболније да се питања уопште не постављају. На тај начин новинари су остали ускраћени за одговоре на питања као што су – како је могуће организовати нове изборе без поправљања изборних услова или да ли су представници ОЕБС-а упознати са тим да власт фингира спорвођење препорука ОДИХР-а?

А кад је реч о самим препорукама, Борг је само поручио да поздравља њихово спровођење.

„Драго ми је што је Србија направила прогрес током година и поздрављамо њене напоре да спроведе реформе, посебно реформе из препорука ОДИХР-а које имају за циљ да се оснаже изборни процеси“, казао је Борг.

Дачић је рекао да је, и поред кризе у свету, сарадња са ОЕБС-ом добра и да Србија има намеру да са Боргом разговара о примени препорука ОДИХР-а.

„Упознао сам председавајућег и са ситуацијом на Косову и Метохији, проблемима са којима се српска заједница суочава и проблемима који настају због неиспуњавања обавеза Приштине посебно око формирања Заједнице српских општина“, казао је он.

Борг би данас требало да се сретне и са ;председником Србије Александром Вучићем, председницом Скупштине Аном Брнабић и са министром одбране Милошем Вучевићем.

Ijan Borg i Ivica Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Дуња Ранковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар