Почетна » Ново истраживање открива да је СНС у опасности: Једна одлука из ЕУ може да им уздрма рејтинг

Ново истраживање открива да је СНС у опасности: Једна одлука из ЕУ може да им уздрма рејтинг

од Други Пишу
0 коментар

Пад популарности Српске напредне странке (СНС), који је забележен и на априлским изборима, сигурно би био настављен и уколико би Европска унија суспендовала преговоре са Србијом и увела јој неку врсту санкција, оценио је у данас објављеној анализи београдски истраживачко-издавачки центар Демостат.

„Иако се с правом може рећи да Србија последњих година тапка у месту кад је реч о европским интеграцијама, у случају замрзавања преговора, Србија би изгубила кредибилитет и репутацију као прва земља којој су преговори званично суспендовани“, наводи Демостат у анализи на свом сајту.

По њиховим наводима, велика је шанса да би реформе започете у оквиру приступања ЕУ биле прекинуте, док би претприступни програми помоћи за Србију били затворени.

„То би се негативно одразило на инвестиције и донације из ЕУ, земаља чланица ЕУ, али и на стране компаније које већ послују у Србији, а као последица свега дошло би и до економског пада, губитка радних места у тренутку неизвесне економске ситуације у целом свету као последице рата Украјини“, додаје се у тексту.

Оценили су да би, за разлику од уводјења санкција Русији које би краткорочно довеле до пада подршке владајућој странци и њеном председнику, изолација од стране Запада би средњорочно и дугорочно ослабила не само владајућу странку и њеног председника, већ би нанеле огромну штету економији земље и довеле би до драстичног пада личног стандарда градјана.

Уколико би дошло до прекида преговора и евентуалног уводјења санкција Србији од стране ЕУ, Демостат сматра да би у том случају СНС на средње и дуже стазе доживео значајан пад подршке.

„Пад подршке би се највише осетио медју популацијом од 19 до 30 година, као и медју гласачима средње доби, средњег и вишег образовања у градским и приградским срединама. Тај процес би био најспорији код најстаријих пензионера и у руралним подручјима“, пише Демостат.

Могућа западна изолација и екномске санкције из ЕУ, како су оценили, створиле би потенцијал и за незадовољство и социјалне немире, а опозција, која се вратила у парламент, могла би да добије већу видљивост и институционално деловање и у таквом сценарију би могла да оствари додатни раст популарности.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар